fbpx
Blog

3 x tips om je leefstijl aan te passen vóórdat je zwanger wordt

By 1 augustus 2019 juli 27th, 2020 No Comments
gezond zwanger worden - Proef het leven

Hebben jullie een zwangerschapswens? Is het tijd voor het mooie avontuur dat ouderschap heet? Dan is het slim om nú alvast een aantal aanpassingen te maken in je voeding en leefstijl! Zo word je gezond zwanger en dat draagt bij aan de gezondheid van je kindje op latere leeftijd.

Waarom je leefstijl al aanpassen voordat je zwanger wordt?

Het is ideaal om je optimale inname van belangrijke voedingsstoffen te bereiken vóórdat je daadwerkelijk zwanger wordt, want het eerste trimester komt snel en kan heel moeilijk zijn (hallo, ochtendmisselijkheid). Ook belangrijk: in de eerste 3 tot 8 weken worden de belangrijkste organen en systemen van de baby gevormd. Je voedingsstoffen op orde hebben is dus belangrijk vanaf het eerste moment. Ook kan een gezonde leefstijl bijdragen aan het daadwerkelijk

3 tips om je leefstijl aan te passen voordat je zwanger wordt:

Tip 1: creëer een routine die voor jou werkt

Als dit betekent dat je een wekelijkse maaltijdplanning moet bedenken, een dag moet uitkiezen om te mealpreppen, je moet investeren in een gezonde maaltijdbezorgservice, lid moet worden van een nieuwe sportschool of mij wilt inhuren om je een geïndividualiseerd voedingsplan en specifieke begeleiding te geven, begin nu alvast.

Het vinden van een routine en het beheersen van een gezonde leefstijl zal het makkelijker maken als je straks daadwerkelijk zwanger bent. Hopelijk is er dan geen ‘paniek’ dat je dingen in je voeding moet veranderen, omdat je je er al op hebt voorbereid!

Tip 2: praat met je partner over leefstijl- en voedingsaanpassingen

Luister, je wilt het hele huis aan boord met een levensstijlverandering. Het is namelijk moeilijk om alleen te veranderen. Als het nodig is, praat dan met je partner en leg uit waarom dit belangrijk voor je is, hopelijk is hij of zij het met je eens en wilt hij/zij hetzelfde als jij. Wist je dat het voor beide ouders net zo belangrijk is om gezond te zijn voor de zwangerschap? Je kindje wordt immers geboren vanuit een zaadje én een eitje..

Stel jezelf een paar vragen om jullie huidige levensstijl te beoordelen. Hoeveel keer per week/maand gaan jullie uit eten? Hoeveel water drink je per dag? Hoeveel keer per dag / week eten jullie groenten? Dat zijn al drie onderwerpen waar jullie mooie doelen voor kunnen bedenken! Schrijf ze op en plak ze op de koelkast.

Tip 3: Leer van je nieuwe levensstijl te houden.

Veel mensen denken dat gezond eten flauw, saai en moeilijk moet zijn. Dit is natuurlijk helemaal niet waar! Dat zie je wel aan al de heerlijke recepten in de recepten index van mijn foodblog It’s a food life.

Belangrijk is ook hier om te bedenken wat voor jou werkt. Als je minst favoriete deel van het hele proces van gezond koken bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan is, bestel dan gewoon online. Voilà probleem opgelost.

Een andere tip is om nieuwe keukens en kookmethodes uit te proberen en lekker creatief te worden in de keuken. Veel mensen blijven steken in het koken van dezelfde tien voedingsmiddelen op dezelfde drie manieren die ze altijd doen. Geen wonder dat je dat verveelt! Probeer verschillende kookmethodes, zoals roosteren of airfryen (is dat al een werkwoord), en nieuwe keukens zoals Indiaas, Koreaans of Frans.

Heb je vragen over eten en leven rondom gezond zwanger worden? Of is het aan te raden gewicht te verliezen voordat jullie proberen zwanger te worden en kan je begeleiding gebruiken? Ik help je graag. Neem contact met me op via het contactformulier of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.

voedingscoach zwangerschap en kinderen

Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.


leefstijl aanpassen voordat je zwanger wordt - Proef het leven
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply