
Hi! Hoe praat jij over je lichaam en dat van anderen waar kinderen bij zijn? Het kan voor ons als volwassenen vaak moeilijk zijn om ons eigen lichaam te waarderen in een wereld die geobsedeerd is door het dunne ideaal, maar hoe we praten over ons lichaam waar kinderen bij zijn heeft veel invloed. En dat vergeten we soms een beetje.
Kinderen kijken vaak op naar de volwassenen in hun leven. Ouders (en andere verzorgers) hebben uiteraard veel invloed op de manier van opgroeien. En daarbij hoort ook hoe kinderen denken over zichzelf.
De wetenschap
Een onderzoek uit 2018 door Webb et al. ontdekte dat kinderen die familieleden vaak negatief hoorden praten over mensen met een zwaarder lichaam, minder geneigd waren om bewust te eten of hun eigen lichaam te waarderen.
Een ander onderzoek door Berge et al. ontdekte dat ouders die gewichtsgerelateerde gesprekken voerden, kinderen hebben die zich bezig houden met diëten en vaker gestoord eetgedrag vertonen om hun gewicht te beheersen.
Evenzo Lydecker et al. ontdekte dat ouders die negatief spraken over zwaardere lichamen geassocieerd werden met lastig eetgedrag bij hun kinderen. Negatieve lichaamsbesprekingen hebben niet alleen effect op jonge kinderen, maar kunnen ook hun lichaamsbeeld en lichaamstevredenheid later in hun leven beïnvloeden. ⠀
Reden genoeg dus om hier aandacht aan te besteden. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je het af om negatief te praten over je lichaam? En hoe voorkom je dat je je kids negatief beïnvloedt? Ik geef een aantal tips.

5 tips om positief te praten over lichaam waar kinderen bij zijn:
1. Herken negatieve gedachten over je lichaam
Allereerst is het de moeite waard om een te kijken hoe je eigenlijk over je eigen lichaam praat. Als je merkt dat je vaak negatief over je lichaam praat, is het de moeite waard om die kritische gedachten opzij te zetten voor jezelf en voor je kinderen. Niemand wordt hier beter van namelijk. En negatief praten maakt je lichaam ook niet opeens anders. Het helpt niet, je zal je enkel en alleen rot blijven voelen.
“Loving yourself is the greatest revolution.”
2. Praat niet kritisch of oordelend over het lichaam van anderen
Probeer je best te doen om geen kritische of veroordelende dingen te zeggen over het lichaam van andere mensen. Of over eetgewoonten, of gewichtsverlies. In plaats daarvan focus je op het waarderen van vriendelijkheid, creativiteit, empathie, wijsheid, talenten en andere positieve kenmerken van mensen.
3. Alle lichamen zijn gelijk
Leer je kleintjes dat ieder lichaam een goed lichaam is – je hebt grote, kleine, dunne, dikke, lange, korte, jonge, oude en gehandicapte lichamen. En het één is niet minder dan het ander. En pas als je dit zelf gelooft kan je het overbrengen, dus werk ook hier aan je eigen mindset.
4. “Ben ik mooi?”
Wanneer je kleintje je vraagt: “Ben ik mooi?”, herinner hem/haar eraan dat ze veel meer zijn dan alleen mooi – dat ze slim, vriendelijk, nieuwsgierig, creatief en medelevend is, en alle andere dingen die hem/haar kan helpen te kijken voorbij haar/zijn uiterlijk.
5. Ga met je kind in gesprek
Als je kind het woord “vet” gebruikt om iemand te beschrijven, of iets vraagt in de trant van “Waarom heeft die man een grote buik?”, raak dan niet in paniek. Kinderen vragen of zeggen dit soort dingen vaak uit nieuwsgierigheid, waarbij ze het woord ‘vet’ als een descriptor gebruiken in plaats van een woord met een negatieve of positieve connotatie. Vaak maakt de reactie van de ouder het positief of negatief.
Probeer de opmerking te neutraliseren. Er is niks mis met een dik lichaam, net zoals er niks mis is met een bepaalde kleur haar of de schoenen die iemand draagt. Kind: “Die man heeft wel een grote buik.” Jij: “Ik vind dat hij wel leuke schoenen aan heeft.” Of: “Volgens mij is hij net naar de kapper geweest.”
Het ligt er een beetje aan hoe oud je kindje is maar deze momenten bieden ook geweldige kansen om te praten over lichaamsdiversiteit en acceptatie (en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen). Reageer zonder waarde te hechten aan lichaamsgrootte en praat openlijk over hoe lichamen in alle verschillende vormen en maten voorkomen. Praat met je kind over hoe vet ons warm houdt, ons energie geeft om de dingen te doen waar we van houden en onze organen beschermt. Herinner hen eraan dat je niet kunt zien hoe gezond of ongezond een persoon is door naar zijn lichaam te kijken. Je kunt zelfs uitleggen dat het niet leuk of belangrijk is om over de lichamen van mensen te praten, ongeacht hoe ze eruit zien. Omdat er zoveel meer te vertellen valt over mensen dan enkel de focus te leggen op uiterlijk.
Let’s do this!
We hebben de macht om de volgende generatie te leren dat alle lichamen gevierd en geaccepteerd moeten worden, ongeacht hun vorm, grootte, kleur of bekwaamheid.
Wil je hier meer over leren? Ik geef workshops over intuïtief eten en kinderen: in deze workshop over Intuïtief eten leer jij dit principe toe te passen voor jezelf en je gezin. Stuur me een mail voor meer informatie!
Meer lezen over voeding voor kinderen? Lees ook deze blogs:
Zo ontwikkeld je kind een gezonde relatie met eten.
Volg Proef het leven op Instagram & Facebook
Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.
Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.