
So exciting! De eerste hapjes van je baby. Je kan niet wachten om je kleintje voor het eerst bijvoeding te geven! Toch is het soms belangrijk om nog even te wachten. Hoe weet je wanneer het grote moment daar is? Wat zijn de (echte!) zichtbare signalen dat je baby toe is aan zijn eerste hapje?
Laten we starten met met een belangrijk onzichtbaar signaal. Gratis en voor niks. Als je baby jonger is dan zes maanden dan is je kleine spruit nog níet toe aan bijvoeding. Waarom je beter kan wachten tot je kindje 6 maanden oud is leg ik uit in dit blog.
Valse aannames dat je baby klaar is voor zijn eerste hapje:
- Je baby is goed gegroeid en zijn gewicht is verdubbeld
Het feit dat je baby een “x” aantal kilo heeft bereikt, of het geboortegewicht heeft verdubbeld betekent niet dat ze automatisch klaar is voor vaste stoffen – vooral als ze jonger is dan 6 maanden.
De aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (en andere belangrijke organisaties) voor het starten van vaste voeding na 6 maanden of later hebben geen uitzonderingen voor baby’s die meer wegen.
- Er zit niet genoeg ijzer in borstvoeding
Het klopt dat borstvoeding een lager ijzergehalte heeft dan flesvoeding. Maar het ijzer in borstvoeding wordt gemakkelijker opgenomen door de darmen van de baby.
Op een latere leeftijd (na 6 maanden) hebben baby’s een extra ijzerbron nodig dan moedermelk. Natuurlijke bronnen van ijzer zijn oa: donkergroene bladgroenten (zoals spinazie), pruimen, peulvruchten, volkoren granen, rozijnen, schaaldieren, zoete aardappel, eigeel en vlees.
Let op: sommige van deze voedingsmiddelen zijn niet direct geschikt voor je kleintje vanwege allergie risico of stikgevaar.
- Je baby toont interesse in jouw eten en grijpt naar je bestek
Je kindje heeft interesse in alles wat jij doet. Dat is hoe zij/hij leert. Natuurlijk wil zij/hij jouw vork of eten, dat wil niet zeggen dat dat het beste voor hem/haar is.
Zoals De Groene Vrouw het in haar boek De Poepdokter Junior zo mooi beschrijft: ‘als je een stuk hondenpoep of een punaise in je hand zou hebben, zou je kindje dit ook willen hebben en in je mond willen steken. Zou je hem dit dan ook geven omdat hij het zo graag wil?’
- Je baby wordt vaker wakker in de nacht
Dit is geen reden om te starten met bijvoeding of een papfles voor 6 maanden. Er is geen bewijs dat bijvoeding helpt om je kindje beter te laten slapen. Sterker nog; sommige baby’s gaan juist slechter slapen door reacties op dit eten.
Verschillende studies (7,8,9) hebben aangetoond dat er geen verschil is in slaappatronen tussen baby’s die bijvoeding kregen voor het slapengaan en baby’s die dat niet kregen.
- Op het potje staat ‘vanaf 4 maanden’
- Je baby heeft reflux en vast voedsel helpt hierbij
Oké, eerlijk is eerlijk, hier zijn wij ook ingetrapt. Pepijn had de eerste maanden van zijn leven onwijs veel last van krampjes en daardoor (verborgen) reflux. Ons werd verteld dat het starten van vaste voeding kan helpen bij reflux omdat het de maaginhoud dikker maakt. Dit is echter nooit bewezen.
Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt dit redelijk vaak voor omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. Bijvoeding kan juist zorgen voor een maagzuurreactie: de maag gaat flink aan de slag om de inhoud te verteren en dus meer maagzuur produceren.
Het geheim bij Pepijn: zijn borstvoedende moeder (moi) stopte met koemelk eten en voilà: weg krampjes.

6 zichtbare signalen dat je baby klaar is voor zijn eerste hapje:
Oh de natuur is zo mooi. De ontwikkeling van het spijsverterings- en immuunsysteem en de fijne en grove motoriek van je kindje lopen redelijk parallel. Waarom zou dat zijn? Omdat beide systemen dan klaar zijn voor bijvoeding!
- Je baby kan zijn hoofdje goed rechtop houden
- Je baby kan goed rechtop zitten zonder al teveel ondersteuning
- Je baby ontwikkelt een pincet-greep, waarbij hij voedsel of andere objecten tussen duim en wijsvinger oppakt
- Je baby kan gericht dingen naar zijn mond brengen (zonder het in zijn oog te steken)
- Je baby duwt niet meer automatisch vaste stoffen uit zijn mond met zijn tong (tong-duw reflex)
- Je baby maakt kauwbewegingen en kokhalst niet zodra er iets in zijn mond komt
Heb je meer vragen over babyvoeding, een gezond eetpatroon voor jezelf en je kindje(s) of wil je meer weten over gezond zwanger worden en zijn? Stuur me een berichtje via Instagram of mail naar hallo@proefhetleven.nl.
Volg Proef het leven op Instagram & Facebook
Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.
Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15867049?dopt=Abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791708/?tool=pubmed
- https://kellymom.com/bf/normal/weight-toomuch/
- https://kellymom.com/nutrition/starting-solids/solids-when/
- https://www.who.int/topics/infant_nutrition/en/
- https://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
- Brown A & Harries V. Infant Sleep and Night Feeding Patterns During Later Infancy: Association with Breastfeeding Frequency, Daytime Complementary Food Intake, and Infant Weight. Breastfeeding Medicine. June 2015, 10(5): 246-252. doi:10.1089/bfm.2014.0153
- Macknin ML, Medendorp SV, Maier MC. Infant sleep and bedtime cereal. Am J Dis Child. 1989 Sep;143(9):1066-8
- Keane V, et al. Do solids help baby sleep through the night? Am J Dis Child 1988; 142: 404-05
- https://www.mlds.nl/ziekten/reflux-bij-babys/
- https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/Pnacs461.pdf
- https://www.groenevrouw.nl/blog/darmrijping-eerste-hapjes-bijvoeding