fbpx
Blog

Angsten rondom eten: “Zodra ik begin kan ik niet meer stoppen”

By 4 december 2020 december 21st, 2020 No Comments
zodra ik begin met eten kan ik niet stoppen - proef het leven

uit het boek intuitive eating van Evelyn Tribole en Elyse Resch

Stel: je hebt geen eetregels meer, je mag alles eten wat je wilt. Welke gedachten komen er dan boven? Ik heb een aantal herkenbare en belemmerende angsten rondom eten op een rijtje gezet.

Herkenbare gedachten en angsten rondom eten:

“Zodra ik begin, kan ik niet stoppen”

Zonder gewenning kan het heel eng zijn om te beginnen aan je ‘verboden’ voedingsmiddelen omdat je het idee hebt dat je niet meer kan stoppen. Wanneer je weet en voelt dat eten niet langer verboden is en dit ook toestaat om te eten zal je het minder wíllen eten. En elke keer als je toch meer eet dan eigenlijk goed voelt, merk je dat dit fysiek minder fijn is en de smaak er niet beter op wordt. Je zal ontdekken dat het overeten van je favoriete eten het niet waard is. Belangrijk is wel om te beseffen dat dit een proces is. In het begin zal je vaker overeten, dat is oké. Leer jezelf maar dat er geen schaarste is zodat je het vertrouwen hebt dat je het altijd mag en kan eten. Zo is er minder verlangen en kan je uiteindelijk beter luisteren naar de lichaamssignalen.

Als je je favoriete eten elke dag, bij elk eetmoment gaat eten, zal het dan nog steeds zo lekker smaken?

“Ik heb het eerder geprobeerd, het werkt niet”

Je hebt ‘verboden eten’ gegeten. Maar heb je jezelf ook écht onvoorwaardelijke toestemming gegeven om te eten? Moeilijke vraag, ik weet het. Denk na over de volgende statements en kijk of iets je bekend voorkomt.

Pseudo-toestemming:

  • ik mág dit koekje eten, maar maximaal twee koekjes
  • ik mág dit stuk taart eten, dan eet ik straks wat minder
  • fuck-it effect: overeten zonder bewust te eten
  • ik eet het wel, dan is het uit mijn systeem. Onbewust eten.

“Ik zal nooit meer gezond eten”

‘Gezond’ eten voelt goed. Maar zolang bepaalde andere voedingsmiddelen bijzonder blijven is er een grote kans dat je overeet op momenten waarop je geen honger hebt. Dit maakt ‘gezond’ eten alleen maar minder makkelijk. Als jij dat koekje gewoon mag eten zal je beter luisteren naar je honger- en verzadigingssignalen. Misschien is één hapje of één koekje wel genoeg om je ‘smaakhonger’ te stillen. Bedenk hoe een gezonde relatie met eten je uiteindelijke gezondheid ten goede komt.

“Ik ben verslaafd aan eten”

Diëten maakt bepaalde voedingsmiddelen verleidelijk en dat maakt het moeilijk om te stoppen met eten als je het eenmaal eet. Eetregels en honger verhogen de beloning, maar het is geen verslaving. Het is eerder een biologische reactie op restrictie van eten.

“Ik vertrouw mezelf niet rondom eten”

Onzekerheid en een laag zelfbeeld zorgen voor een moeilijk contact met je lichaam. Vertrouwen kost tijd, maar elke keer als jij jezelf toestaat om te eten waar je behoefte aan hebt komt dat vertrouwen steeds sterker terug. En zal je beter naar je lichaam kunnen luisteren. Elke keer als jij luistert naar je hongergevoel, zorg je voor jezelf.

“Vrienden en familie hebben kritiek op mijn voedingskeuzes”

Jij bent de expert van je lichaam. Alleen jij weet hoe honger, verzadiging en voldoening aanvoelt. Alleen jij kent je gedachten, gevoelens en ervaringen. Alleen jij weet welk eten je voldoening geeft. Intuïtief leren eten is een persoonlijk proces, kritiek van anderen helpt hier niet bij. Ze hoeven het niet te begrijpen maar het is belangrijk dat ze het respecteren. Je mag hier duidelijk in zijn en je grenzen stellen. Bedenk vooraf wat je kan zeggen tegen vrienden en familie als ze commentaar hebben op je keuzes.

“Ik moet eerst afvallen”

Dit is natuurlijk dieetmentaliteit. Bedenk je dat focussen op gewichtsverlies de oorzaak van het probleem is. Intuïtief eten gaat over het helen van jouw relatie met eten, je psyche en lichaam wat wel of niet kan zorgen voor gewichtsverlies. Wat kan je tegen jezelf zeggen om te kunnen blijven focussen op Intuïtief eten?

Ik ben benieuwd of jij één of meerdere van deze gedachten herkent en ik hoop dat dit blog je helpt er op een andere manier naar te kijken. Laat het me weten in de comments of stuur me een berichtje op Instagram!


Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

Belemmerende angsten en gedachten rondom eten - Proef het leven
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply