fbpx
Blog

5 redenen waarom BMI geen goede graadmeter is voor gezondheid

By 29 juli 2021 april 7th, 2022 No Comments
5 redenen waarom bmi bullshit is - Proef het leven (2)

“BMI is bullshit”, een zin die coachees en iedereen die met mij praat over gezondheid mij regelmatig hoort zeggen. Waarom we moeten stoppen met BMI als graadmeter voor gezondheid leg ik uit in dit blog.

Hoe is BMI ontstaan?

In 1832 ontwikkelde de Belgische astronoom, wiskundige, socioloog en statisticus Adolphe Quetelet, de Quetelet Index (QI), wat de verhouding meet tussen het gewicht van een persoon in kilogram tot hun lengte in vierkante meters. Hij ontwikkelde de QI om een populatie van mensen te categoriseren en om de kenmerken van een ‘normale man’ te definiëren. Quetelet was een statisticus die naar populatiemodellen keek. Het was geen arts die de individuele gezondheidstoestand van de mens bestudeerde.

Quetelet ontwikkelde de QI uitsluitend met gegevens van een blanke, Europese, midden- tot hoogopgeleide mannelijke populatie. Dit betekent dat het geen rekening hield met lichaamsgroottes en diversiteit in andere populaties en etniciteiten. Hij ontwikkelde ook ideeën over de “gemiddelde mens”. Hij deed metingen bij dienstplichtigen, waardoor hij een pionier van de antropometrie en biostatistiek was. Hij gaf zijn resultaten in grafieken weer. In die tijd leidde dit tot heftige discussie, omdat velen betwijfelden of grafieken wel wetenschappelijk waren.

Ondanks zoveel vraagtekens bij de correctheid van QI wordt het (nu als BMI) sinds de jaren 90 onder andere door de Wereldgezondheidsorganisatie en vele Westerse landen/overheden gebruikt om de link tussen gezondheid, ziekte en gewicht te onderzoeken.

Wat is BMI?

De BMI berekening gebruikt lengte en gewicht van een persoon om ze te categoriseren als ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obesitas of morbide obesitas. Deze meting wordt gebruikt door overheidsinstanties, medische professionals, geneesmiddelenfabrikanten en gezondheidsonderzoekers om het gewicht van mensen te classificeren, om de gezondheid te evalueren en zelfs om diagnoses te stellen.

tekst gaat door onder afbeelding

5 redenen waarom BMI bullshit is:

Uit het boek onderzoek)

 • Mensen met BMI’s van 30-34,9 (“obesitas”) hebben hetzelfde risico op overlijden als mensen met een “normale” BMI. (onderzoek)
 • Het hoogste overlijdensrisico is eigenlijk bij mensen in de BMI-categorie “ondergewicht”. (onderzoek)
 • Een derde van de mensen die als ‘obees’ worden geclassificeerd, zijn, als je kijkt naar bloedwaarden, cholesterol en metabolische gezondheid ‘gezond’, terwijl bijna een derde van de mensen in de BMI-categorie ‘normaal’ wordt geclassificeerd als ‘ongezond’. (onderzoek)
 • Degenen met “Obesitas” BMI’s die leven met diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en chronische nieraandoeningen leven langer dan dunnere mensen met deze aandoeningen. (onderzoek)
 • In mijn coaching gebruik ik geen meetinstrumenten (zoals meetlat of weegschaal) en hebben we het niet over gewicht of BMI (behalve om uit te leggen waarom we het daar niet over hebben). Ik kijk naar het individu en we werken onder andere aan gedrag. Ik geloof namelijk dat gezondheid niet wordt bepaalt door gewicht maar door gedrag.


  Online Intuïtief eten en Zelfliefde cursus:

  intuitief eten cursus

  Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

  Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

  Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

  Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

  Laura van Etten-Elting

  About Laura van Etten-Elting

  Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

  Leave a Reply