fbpx
Blog

De schokkende cijfers van de dieetindustrie: wat kost diëten jou nou echt?

By 5 maart 2022 No Comments
De schokkende cijfers van de dieetindustrie wat kost het jou nou echt

Diëten, je kent ze wel;  wanneer je voedingspatroon aan bepaalde voorwaarden (regels) moet voldoen, vaak met als doel je lichaam te veranderen (af te vallen). Wat veel mensen niet beseffen is dat diëten werken volgens een bepaald systeem, het is een industrie met een verdienmodel. Een industrie die geld verdient  aan jouw onzekerheid. En dat terwijl diëten helemaal niet werken en daarnaast  ook slecht zijn voor je gezondheid, duur zijn en veel energie kosten. Allemaal dingen die jij wel beter kan besteden. Toch beginnen we steeds weer aan een nieuw dieet. Dit weet de industrie, want zo werkt het systeem, het is zo gebouwd dat je steeds weer gelooft dat jij je gezondheid, geld en tijd moet investeren om gelukkig of succesvol te kunnen zijn. Om eindelijk het leven te krijgen waar jij van droomt. Ain’t gonna happen, niet door een volgend dieet tenminste. Wil jij uit deze eindeloze cyclus breken en beter voor jezelf zorgen? Lees dan vooral verder! 

De eindeloze cyclus van diëten

Misschien heb je er inmiddels wel eens van gehoord, of herken je het bij jezelf. De eindeloze cyclus van diëten, deze gaat als volgt: 

 • Je bent ontevreden over je eigen lichaam. 
 • Je denkt dat je diëten nodig hebt om de controle terug te krijgen.
 • Je gaat op dieet en legt jezelf restricties op. 
 • Vervolgens heb je zoveel honger en verlangt precies naar het eten wat volgens je dieet ‘verboden’ is.
 • Het ‘alles of-niets’ of ‘fuck-it’-effect treedt op waarbij je alles eet waar je al die dagen/weken zin in had. 
 • Je voelt je schuldig, bent ontevreden over je lichaam.
 • De cyclus begint weer van voor af aan…

De dieetindustrie

Wat we vaak vergeten bij het volgen van een dieet is dat het een industrie is die draait om het verdienen van geld. Het klinkt misschien wat onethisch maar, hun verdienmodel is jouw onzekerheid. Wanneer je eenmaal vastzit in de dieetcyclus kom je namelijk steeds weer terug bij een nieuw dieet. Ze geven het gevoel dat je dieet ‘mislukt’ is en dat dat jouw schuld is. Vervolgens kom je dus weer bij ze terug, want het volgende dieet gaat zéker je leven veranderen.

‘Het is net het vriendje wat op je 16e beloofde dat hij deze keer écht zijn best gaat doen’ 

Geschat wordt dat de wereldwijde dieetindustrie in 2022 ruim 225 biljoen waard is3. Denk daar maar eens over na! Het succes achter deze industrie zou niet zo groot zijn als diëten daadwerkelijk zouden werken. Dan zou niemand weer aan een nieuw dieet starten, toch?

Vraag jezelf eens af; ‘als er één dieet zou zijn dat zou werken, waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten diëten?’ 

Wat doet een dieet met je lichaam?

Even een korte opfrisser waarom diëten eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is als de dieetindustrie je laat geloven. Enkele voorbeelden:

 • Bij diëten lukt het slechts in 12% van de gevallen om 40% van het verloren gewicht er af te houden, terwijl 40% van degenen die een dieet volgen na drie jaar zwaarder zijn dan voor het starten van het dieet4.
 • Diëten zorgt voor een obsessieve relatie met voeding, mentale problemen, onbeheersbare eetbuien met hierna schuldgevoelens en lichamelijke problemen, zoals niet de eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren, prikkelbaarheid, zwakte en duizeligheid, vocht vasthouden, slaapproblemen, tintelingen, jeuk en verminderd zicht5
 • Het heeft een sterke invloed op ons interoceptief bewustzijn, kort gezegd is dit het vermogen om signalen van ons eigen lichaam waar te nemen. In de cursus ‘eten met intuïtie en zelfliefde’ wordt hier dieper op ingegaan. 

Het schoonheidsideaal

30% van de vrouwen zou minimaal een jaar van hun leven geven om hun ideale gewicht en figuur te bereiken6. Dit is een duidelijk voorbeeld waaruit blijkt dat in onze maatschappij de esthetische waarde van gewicht boven die van gezondheid staat.

Als je erover nadenkt is het schoonheidsideaal eigenlijk best een bijzonder concept. Iedere paar jaar verandert het weer en de verwachting (van de maatschappij) is dat jij je lichaam daarop aanpast. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon lekker zou leven op het gewicht dat jouw lichaam natuurlijk aanneemt? Hoeveel vrijheid zou je dat geven? 

Dat is ook nog eens beter voor je mentale en fysieke gezondheid. Niet meer stressen en jezelf vergelijken omdat je er anders uitziet dan de mensen die je volgt op sociale media. Studies laten zien dat een hogere inname van sociale media geassocieerd wordt met een lager zelfbeeld, minder positief kijken naar je eigen lichaam en verstoord eetgedrag7. Wil je dat dit minder invloed op je heeft? Je kan hiermee alvast beginnen door: 

 • Bewust te kijken wie je volgt.
 • Alle accounts te ontvolgen van wie je onzeker wordt (tip: voelt het sociaal verplicht om iemand te volgen (bijvoorbeeld die ene collega) je kan tegenwoordig ook mensen dempen op Instagram). 
 • Meer diversiteit te creëren in de mensen die je volgt. 

Ook belangrijk: vaak zijn foto’s in tijdschriften en van influencers op Instagram gefotoshopt. Dit betekent dus eigenlijk dat we onszelf vergelijken met een persoon die niet eens bestaat! 

Het filmpje hieronder laat heel duidelijk zien hoe het schoonheidsideaal door de jaren heen steeds verandert.

Wat kosten diëten jou nou echt?

Het is een beetje pijnlijk, maar wel goed om je er bewust van te zijn. De onderstaande cijfers komen uit Amerikaanse onderzoeken, omdat deze in Nederland (nog) niet zijn uitgevoerd. 

Kosten in geld

Oke hier komt het: de gemiddelde vrouw geeft gedurende haar leven 22.420 euro uit  aan het doel gewicht verliezen8. Hieronder vallen bijvoorbeeld: 

 • Maaltijdvervangers 
 • Supplementen 
 • Sportschoolabonnementen (met als doel gewichtsverlies) 
 • Afvalprogramma’s 
 • (E-)boeken 

Het ‘cambridge dieet’ geeft bijvoorbeeld aan dat de gemiddelde kosten voor hun dieet op 300 euro per maand uitkomt. Zij claimen dat je met hun dieet één kilo per week afvalt. Voor een maand Weight-watchers (met dezelfde claim) betaal je 22,95 + 15 euro aanmeldkosten. Maar denk hierbij dus ook aan alle ‘low-calorie’ maaltijden/repen en alle andere producten die bij diëten horen. 

Kosten in Tijd 

De gemiddelde vrouw is 17 jaar van haar leven op dieet. Met hierbij een gemiddelde van 2 diëten per jaar8. Ook dit getal is schokkend hoog, toch? Hoe zonde is het dat we zoveel tijd en geld verspillen aan iets dat wetenschappelijk bewezen helemaal niet werkt. 

Met zoveel druk vanuit de maatschappij, dieetindustrie en (sociale) media om dun te zijn is het echt een prestatie om uit de dieetcyclus te stappen. Maar als het je lukt (en het is echt mogelijk)  dan kan je de beschikking over je eigen lichaam terug claimen, gezonder worden, meer tijd overhouden en geld uitgeven aan dingen die je leven verrijken in plaats van verarmen! 

Jouw leven, geld en tijd weer in eigen hand nemen?

Maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Proef het leven biedt in haar cursus: Eten met intuïtie en zelfliefde alle tools om uit de dieetcyclus te stappen en je leven en lichaam terug te claimen van de dieetindustrie. Alle kennis die holistisch gezondheidscoach Laura over intuïtief eten, zelfliefde en gezondheid heeft opgedaan in haar opleidingen en coachingervaring is gebundeld in deze zeer uitgebreide intuïtief eten online cursus.

Je kan op elk moment starten en de cursus in eigen tempo doorlopen. Een paar keer per jaar is er een ronde met extra connection sessies en masterclasses in de besloten community. Voorafgaand vinden één of meerdere Webinars plaats. Ook is het slim om je op de nieuwsbrief van Proef het leven te abonneren zodat je helemaal niks mist! 

De volgende Webinars vinden plaats op dinsdag 8 maart en dinsdag 15 maart 2022 om 20:00. Meer weten? Klik hier! Direct inschrijven? Dat kan makkelijk via onderstaand formulier: 

* De bovenstaande artikelen zijn uitgevoerd op cisgender vrouwen. Cisgender betekent dat het geslacht dat je bij je geboorte hebt toegewezen overeenkomt met het gender dat bij jou past. Proef het leven is een inclusief platvorm die zich bewust is van de verschillende intersecties. Ook al gebruiken wij vaak het woord ‘vrouwen’ staan wij open voor iedereen, ongeacht van hoe je je identificeert (bijvoorbeeld: niet cisgender mannen of non-binaire mensen) en wat jouw verhaal ook is.


Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.


Bronnen: 

 1. 10 things the diet industry don’t want you to know [Internet]. Unimed Living. [cited 2022 Mar 3]. Available from: https://www.unimedliving.com/diet-and-weight-loss/can-t-lose-weight/diets-don-t-work/10-things-the-diet-industry-don-t-want-you-to-know.html
 1. The Wellful. The wellful – your online non-diet community [Internet]. The Wellful. 2019 [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://thewellful.com/editorial/ways-to-improve-your-relationship-with-food
 1. Weight Loss and Weight Management Market [Internet]. Marketsandmarkets.com. [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/weight-loss-obesity-management-market-1152.html 
 1. Grodstein F, Levine R, Troy L, Spencer T, Colditz GA, Stampfer MJ. Three-year follow-up of participants in a commercial weight loss program. Can you keep it off? Arch Intern Med [Internet]. 1996;156(12):1302–6. Available from: http://dx.doi.org/10.1001/archinte.156.12.13025
 1. Tobey JA. The biology of human starvation. Am J Public Health Nations Health [Internet]. 1951;41(2):236–7. Available from: http://dx.doi.org/10.2105/ajph.41.2.236-b
 2. Evelyn Tribole & Elyse Resch. Intuitive EatingA Revolutionary Program That Works. [book]
 3. Thorpe JR. Why do beauty standards change? This study shows that just one image can warp your beauty standards [Internet]. Bustle. 2017 [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://www.bustle.com/p/why-do-beauty-standards-change-this-study-shows-that-just-one-image-can-warp-your-beauty-standards-79973 
 4. Pengelly G. Cut the soaring cost of dieting down to size: The average woman spends £25,000 on weight plans in a lifetime – but getting trim needn’t cost a fortune [Internet]. This Is Money. 2014 [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://www.thisismoney.co.uk/money/bills/article-2541757/Cut-soaring-cost-dieting-size-The-average-woman-spends-25-000-weight-plans-lifetime-getting-trim-neednt-cost-fortune.htmlWomen spend 17 years of their lives on diets [Internet]. Marie Claire. 2012 [cited 2022 Mar 1]. Available from: https://www.marieclaire.co.uk/life/health-fitness/women-spend-17-years-of-their-lives-on-diets-142273
Floor de Jong

About Floor de Jong

Leave a Reply