fbpx
Blog

Hoe begin je met bijvoeding?

By 16 augustus 2019 juli 27th, 2020 No Comments
hoe start je met bijvoeding? - Proef het leven

Er zijn verschillende manieren waarop je met bijvoeding kan beginnen. Je kan pureren en papjes maken die je met een lepeltje aan je kindje voedt. Maar je kan ook stukjes aanbieden die je kindje zelf in zijn mondje stopt, of onder de tafel, in zijn oren of op plekken waar je het niet zou verwachten. Dat laatste wordt ook wel de Rapley-methode / Baby Led Weaning of Kleintjes-methode genoemd.

Starten met puree:

Wanneer je wil starten met voeding via een lepeltje start dan met dunne puree. Naarmate je baby ouder wordt kan de puree dikker zijn en meer stukjes bevatten. Jij geeft je baby te eten, het is belangrijk om op aanwijzingen te letten dat je baby meer wil of genoeg heeft.

Tussen de 8 tot 10 maanden kan je baby wat grover gehakt voedsel gaan eten. Tegen 12 maanden kan je baby klein gesneden voedsel mee-eten.

Lees ook: Wanneer is je baby klaar voor zijn eerste hapje? en 6 zichtbare signalen dat je baby klaar is voor zijn eerste hapje.

Starten met Rapley-methode:

Kortgezegd is de Rapley-methode / Baby led weaning / Kleintjes-methode het overslaan van purees en je baby zichzelf laten voeden met stukjes eten. Je baby eet gewoon ‘met de pot mee’.

Enkele voordelen van de Rapley-methode/Baby led weaning:

  • Je kindje maakt niet alleen kennis met verschillende losse smaken maar ook met textuur, kleur, geur, vorm en temperatuur van voedsel,
  • Verbeterde behendigheid, hand-oog coördinatie,
  • Het is gemakkelijk en goedkoop,
  • Kan kieskeurig eten verminderen,
  • Geeft je baby volledige controle over zijn eetlust,
  • Onverwerkte ‘echte’ voedingsmiddelen zijn erg voedzaam.

Omdat al hun zintuigen (zien, voelen, horen, ruiken en proeven) een rol spelen, ontdekken ze hoe ze al deze dingen met elkaar kunnen relateren voor een beter begrip van de wereld om hen heen.

Vind je het spannend om je kindje grotere stukken voedsel te geven? Heel begrijpelijk! Daarom heb ik een artikel geschreven over stikken en verslikken met tips om dit te voorkomen.

rapley methode of puree hoe begin je met bijvoeding - Proef het leven

Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.


Bronnen:

  1. Voedingscentrum alles over de eerste hapjes van je baby
  2. Baby Led Weaning: http://www.babyledweaning.com/
  3. Kleintjes Methode: Eten voor de kleintjes
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply