fbpx
BlogFAQ

Hoe reageer je op dieetpraat?

By 9 juli 2020 juli 22nd, 2020 No Comments
Hoe reageer je op dieetpraat en opmerkingen over je lichaam - Proef het leven

In de dieetcultuur waarin we leven praten mensen maar wat graag over diëten. Let er maar eens op, it’s all around us. Maar hoe ga je hiermee om als je diëten achter je wilt laten? Hoe reageer je op dieetpraat, gesprekken over afvallen en commentaar op je lichaam?

Als je werkt aan een positieve relatie met eten en je lichaam door middel van Intuïtief Eten (of een andere manier die voor jou werkt), dan weet je dat afscheid nemen van diëten daar een groot onderdeel van is. En praten over diëten is niet alleen vervelend maar kan ook een trigger zijn om aan jezelf te gaan twijfelen en weer in die dieetcirkel terecht te komen.

Vandaag wil ik je een aantal tips geven hoe om te gaan met dieetpraat. Maar first things first: weet dat je nooit verplicht bent om te reageren op dieetpraat of reacties op je lichaam. Het is volkomen oké om jezelf te excuseren en gewoon weg te lopen.

Algemene reacties wanneer iemand begint over diëten/eten/lichaam en jij zit er niet op te wachten.

Laten we beginnen met een aantal standaard reacties voor je repertoire als je geen zin en energie hebt om het erover te hebben. Weet dat je jezelf niet hoeft te verdedigen of uit te leggen waar je mee bezig bent als je daar geen behoefte aan hebt.

 • “Ik wil je vragen niet te praten over diëten waar ik bij ben.”
 • “Het is heerlijk om gewoon alles te kunnen eten wat ik wil zonder me er slecht over te voelen.”
 • “Ik zou het fijn vinden om het over belangrijke en leuke dingen te hebben.”
 • “Ik ben bezig met het helen van mijn relatie met eten en mijn lichaam, ik ben daarom voor altijd gestopt met diëten en wil er niet meer over praten.”
 • “Wat is er mis met een maatje meer?”
 • “Ik heb geen zin om het hier nu over te hebben.”
 • “In het verleden heb ik geworsteld met verstoord eetgedrag en praten over diëten kan een trigger voor mij zijn. Zullen we het over iets anders hebben?”
 • “Ik vind het niet fijn om te praten over het lichaam van anderen, wij kennen zijn/haar verhaal niet en hebben er niks mee te maken.”
 • “Dit is een gevoelig onderwerp voor veel mensen, dus ik probeer hier niet meer over te praten.”
 • “Het klinkt alsof je iets hebt gevonden dat voor jou werkt, fijn. Voor mij werkt diëten niet en ik praat er dan ook liever niet over.”
 • “Ik weet dat ik altijd met je praatte over diëten en gewicht maar ik heb me gerealiseerd dat het me ongelukkig maakt. Zullen we het over iets anders hebben?”
 • “Het leven is te kort om je druk te maken over eten.”
 • Of je excuseert jezelf en loopt weg.

Lees verder onder de afbeelding.

Hoe reageer je op dieetpraat en opmerkingen over je lichaam - Proef het leven

Leer anderen over de gevolgen van diëten, eetvrijheid en intuïtief eten

Soms heb je juist wel de energie om je zegje te doen en anderen te vertellen over jouw anti-dieet reis. Voel je vrij om te praten over je nieuwe manier van denken en leg uit waarom je hiervoor kiest.

 • “Ik dacht er vroeger precies zo over, maar op de lange termijn maakte het mij alleen maar ongelukkig om op die manier met eten en mijn lichaam bezig te zijn. Ik ben nu bezig met intuïtief eten, dat geeft me zoveel vrijheid en ik voel mij veel beter over mijn lichaam. Heb jij daar weleens over gehoord?”
 • “Wist je dat diëten een voorspeller is van gewichtstoename? Ik heb besloten om niet meer te diëten en te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Zo zal ik het gewicht bereiken dat bij mij past.”
 • “Ik ben gestopt met diëten en luister nu naar mijn lichaam. Ik eet wat ik wil wanneer ik honger heb en voel nu veel beter aan wanneer ik genoeg heb gegeten.”
 • “Ik vind gezondheid het belangrijkste. Wist je dat gewicht vaak niks zegt over je gezondheid? Als je hier meer over wilt weten dan kan ik je aanraden meer te lezen over Health At Every Size.”
 • “Ik leer om te gaan met emoties zonder eten te gebruiken. Het is niet altijd makkelijk maar ik merk dat het meer rust geeft en op de lange termijn werkt het beter voor mij.”

Wat zeg je als iemand opmerkingen maakt over jouw lichaam?

Helaas denken we nog steeds dat het oké is om opmerkingen te maken over iemand anders lichaam. Of het nu positief of negatief bedoelt is, het is NIET oké. Op geen enkel moment. Gewoon niet doen.

Een aantal tips als iemand iets zegt over jouw lichaam of dat van anderen:

 • “Ik ben zoveel meer dan mijn gewicht, zal ik je eens vertellen over mijn werk/mijn schilderkunst/mijn laatste ontdekking?”
 • “Weet je dat dat echt niet meer kan, zomaar iets te zeggen over het lichaam van anderen.”
 • “Ho, stop. Wie denk je dat je bent om iets over mijn lichaam te zeggen?”
 • “Je kent mijn/zijn verhaal niet. Ik vind dit ongemakkelijk en wil niet dat je zo over mij/die persoon praat.”
 • “Mijn lichaam en het eten dat ik eet is mijn zaak en geen onderwerp van gesprek.”
 • “Ik ben heel lang obsessief met mijn lichaam en eten bezig geweest, dit zorgde voor veel verdriet. Ik werk nu aan een goede relatie met mijn lijf en daar voel ik mij goed bij.”
 • “Ik ben aan het ontdekken wie ik ben en wat ik belangrijk vind in het leven, mijn gewicht is daar geen onderdeel van.”
 • Dit is er één die bij mij altijd goed werkt om mensen stil te krijgen: “Wees voorzichtig als je opmerkingen maakt over gewichtstoename of verlies. Je weet niet wat erachter zit. Mijn vader is ooit in een paar weken tijd 30 kilo afgevallen door kanker.”
 • “Ook mensen met een ‘slank(er)’ lichaam kunnen een ongezonde relatie met eten hebben/zich niet goed voelen over hun lichaam/een eetstoornis hebben.”
 • “Ik weet dat ik altijd met je praatte over diëten en gewicht maar ik heb me gerealiseerd dat het me ongelukkig maakt. Zullen we het over iets anders hebben?”

Check ook dit lijstje met sterke reacties op body shaming.

Tip: als je weet dat je te maken krijgt met reacties op je lichaam of een weegmoment bij bv de dokter of verloskundige, bereid je er op voor. Visualiseer wat er wordt gezegd en bedenk hoe jij erop wilt reageren. Bedenk ook van tevoren of het iets is waar je je aan vast wilt houden of dat je het van je af laat glijden.

Ik hoop dat dit blog je helpt om te gaan met dieetpraat en opmerkingen over je lichaam. Heb jij nog tips, laat vooral een reactie achter onder dit blog!


Wil je meer weten over Intuïtief eten? Lees ook mijn andere blogs.

Check mijn Intuïtief Eten 1-op-1  Traject om te zien hoe je balans kunt vinden in je leven en eetvrijheid kunt omarmen. Ik heb ook een waardevol groepstraject waarin we met een klein groepje in de wereld van intuïtief eten duiken. Boek een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.


Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply