
Door Floor de Jong
Volledig eten volgens je intuïtie.. Iedereen zou hierbij gebaat zijn. Zo is het goed voor je mentale en fysieke gezondheid op lange termijn, je leert de relatie met eten en je lichaam te herstellen en er zijn nog veel meer voordelen!
Maar wat nou als je écht rekening met iets wil of moet houden waardoor je niet zomaar alles kan eten… Bijvoorbeeld gevoelige darmen, overgevoeligheden of een vega(n) eetpatroon.
Intuïtief eten zonder dat je ‘echt’ alles kan eten, kan overweldigend voelen. Want hoe kan je eetregels loslaten als er nu eenmaal dingen zijn waar je rekening mee moet houden? Goed nieuws: Uiteindelijk zijn er manieren waarop intuïtief eten juíst kan bijdragen aan jouw gezondheidsklachten. In dit blog ga ik het hebben over ‘intuïtief eten en voedselovergevoeligheden’.
Wist jij dat de kans op een verstoorde relatie met voeding en je lichaam bij overgevoeligheid hoger ligt dan gemiddeld? Dit komt door een (onbewuste) angst voor eten die veroorzaakt wordt door reacties op bepaalde voedingsmiddelen. Lees verder om te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kan gaan, dit blog staat vol met nuttige tips!
Overgevoeligheden en jouw relatie met voeding
Dat diëten kunnen zorgen voor een verstoorde relatie met voeding weet je inmiddels misschien wel. Maar wat gebeurd er wanneer je geen dieet volgt maar om gezondheidsredenen met bepaalde eetregels moet leven?
Angst rondom eten
(Lichamelijke) reacties op jouw allergieën of intoleranties kunnen jou alert maken voor voeding. Het zou hierdoor kunnen dat je diep van binnen een onbewuste angst hebt ontwikkeld voor eten (ook buiten je overgevoeligheden om).
Wanneer jij bijvoorbeeld een heftige reactie op pinda’s krijgt kan je hier onzeker van worden, je weet niet zeker waar je lichaam nog meer op reageert, en ook al weet je dit wel ontstaat er toch een twijfel. Voor de zekerheid ga je ook maar alle noten vermijden want ‘je weet maar nooit’. Dit voelt veilig maar er zijn ineens wel een stuk minder keuzes in de supermarkt. Vervolgens kies je er ook voor om zaden te vermijden.. dan pitten.. En zo ga je maar door tot er nog weinig over blijft.
Dit is een vorm van veiligheidsgedrag, die je op korte termijn veilig kan laten voelen. Echter zal dit gedrag jou op lange termijn juist meer stress opleveren rondom eten, deze stress maakt genieten van eten lastig.
Wanneer je dit bij jezelf herkent en je hier graag aan wil werken kan het helpen om een allergie of intolerantie test te doen (wanneer je hier geld en ruimte voor hebt), zodat je zeker weet welk voedsel veilig voor jou is.
Een allergietest kan gedaan worden bij de huisarts (en wordt vergoed vanuit de basisverzekering), soms verwijst zij of hij je door naar een specialist. Dit wordt vergoed, maar zal eerst van je eigen risico afgaan. Dit geldt ook bij het testen van lactose intolerantie, door middel van een blaastest. Een groot deel van de overige intoleranties wordt via bloedonderzoek onderzocht.
Wist je dat 25% van de mensen denkt een voedselallergie te hebben?
Terwijl 3% van hen een daadwerkelijke allergie heeft?
Wanneer jij 100% zeker weet wat wel en niet goed is voor je lichaam, is het makkelijker om aan jouw behoeftes te voldoen vanuit zelfzorg in plaats van uit angst. Door deze zekerheid zal rust rondom voeding toenemen.

Eetproblematiek (Trigger Warning: eetstoornissen)
Door overgevoeligheden heb jij al een duidelijke lijst in je hoofd met wat wel en niet goed voor je is. Dit is logisch, want bepaalde voedingsmiddelen zijn nu eenmaal niet veilig voor jou. Daarnaast kunnen ze voor vervelende klachten zorgen of zelfs gevaarlijk zijn.
Wanneer (los van overgevoeligheid) meer eetregels worden toegevoegd, en wanneer de angst voor één voedingsmiddel overslaat naar steeds meer voedingsmiddelen kan dit gevolgen hebben. Deze eetregels in combinatie met bang zijn voor voedsel (zie angst rondom eten) kunnen serieuze gevolgen hebben.
Zo hebben mensen met voedselovergevoeligheid een aannemelijk grotere kans om eetproblematiek te ontwikkelen, wat kan doorslaan in een eetstoornis.
Bij eliminatie diëten en overdiagnose (te horen krijgen dat je meer overgevoeligheden hebt dan je daadwerkelijk hebt) is deze kans nog groter.
Ook kan de overgevoeligheid de eetstoornis ‘verbergen’ omdat je vanwege gezondheidsredenen bepaalde voeding moet mijden en de rest daardoor minder opvalt. Om deze reden is het belangrijk om bij jezelf naar binnen te keren en jezelf af te vragen:
Welke voedingsmiddelen vermijd ik vanwege mijn overgevoeligheden en wat doe ik met een andere motivatie?
(Beginnende) symptomen van een eetstoornis kunnen onder andere zijn:
- Angst om dik te worden
- Een verstoord lichaamsbeeld
- Steeds meer bezig zijn met afvallen
- (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien
- Gewichtsbeheersing door middel van overmatig sporten of bewegen, overgeven of het gebruik van laxeermiddelen
- Lichamelijke klachten zoals misselijkheid of maagpijn
- Liever niet eten als er andere mensen in de buurt zijn
Wanneer het vermoeden hebt dat je een eetstoornis hebt, kan dit erg lastig zijn. Via 085 1304 617 kan je bijvoorbeeld bellen met Stichting WEET, dit zijn ervaringsdeskundige en lotgenoten waar je mee kan praten.
Wil je werken aan jouw relatie met voeding, maar denk je geen eetstoornis te hebben plan dan een gratis coach-call met Laura.
Einde trigger warning
Vertrouwen in je lichaam
Wanneer je reacties op bepaalde voedingsmiddelen hebt en bijvoorbeeld veel overgevoeligheid testen hebt afgenomen, kan dit een impact hebben op de relatie die jij met je lichaam hebt.
Deze omstandigheden kunnen het vertrouwen en de connectie met je lichaam schaden.
Wanneer dit het geval is kan intuïtief eten jou zeker helpen om deze connectie met je lichaam weer aan te gaan en het vertrouwen terug te krijgen. Want naast werken aan je relatie met voeding, heeft intuïtief eten ook bewezen de relatie met je lichaam te verbeteren.
Dieetpraat
Bij bepaalde overgevoeligheden zoals glutenallergie of lactose intolerantie, zou het kunnen dat jij buitenshuis sneller op de ‘gezonde’ variant van een maaltijd bent uitgewezen. Dit komt doordat het vermijden van deze producten voor sommige mensen (losstaand van milieu/diervriendelijke redenen) een dieet kan zijn.
Dit kan lastig zijn als het voor jou pure noodzaak is om deze producten te vermijden. Want wanneer jij (voor de buitenwereld) voor ‘de gezonde optie’ kiest bestaat de kans dat je te maken krijgt met meer dieetpraat.
Opmerkingen als “oh ik zou willen dat ik zo kon eten” zijn geen uitzondering.
Hier mag jij je grens aangeven.
Dit soort opmerkingen zijn niet oke. ‘Gezond’ willen eten of een dieet volgen kan niet vergeleken worden met het hebben van een voedselovergevoeligheid.
Grote kans dat jij last hebt van jouw overgevoeligheid, wanneer iemand dan zo’n opmerking maakt, doet dit af van de struggles die bij jouw overgevoeligheid komen kijken.
Je volgt geen dieet en wil het helemaal niet moeten ‘volhouden’, je eet zoals je eet vanuit medische noodzaak.
Meer weten over hoe je omgaat met dieetpraat, lees dan dit artikel.
5 tips om intuïtief eten te combineren met jouw allergie of overgevoeligheid
- Verander de intentie; zeg in plaats van ‘ik mag dat niet’, ‘ik eet het niet omdat het beter voor mijn lichaam is’.
- Onthoud dat het controleren van de veiligheid van voedsel, heel logisch is. Jouw welzijn hierin is het allerbelangrijkste.
- Ga van schaarsheid naar mogelijkheden, geef jezelf de ruimte om verschillende vervangers te ontdekken.
- Probeer eten zo ‘normaal’ mogelijk te maken.
- En tot slot onthoud; je bent niet op dieet, maar je kiest eten wat goed voor je is.
Ik hoop dat dit blog je helpt om op een andere manier naar voedselovergevoeligheid te kijken en je mogelijkheden biedt om alsnog intuïtief te eten met voedselintoleranties. Heb je vragen of behoefte aan coaching in intuïtief eten? Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen hoe ik je kan ondersteunen om meer rust te vinden in eten.
Volg mij op Instagram & Facebook
Uitgelichte afbeelding: Photo by Khloe Arledge op Unsplash
Bronnen
ISA power. (z.d.). ISA Power – www.isapower.nl. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://isa-power.nl/hulplijn-bij-eetstoornissen-en-andere-psychische-problemen
Knulst, A. (z.d.). Hoe stel je een voedselallergie vast? UMC Utrecht. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.umcutrecht.nl/nl/hoe-stel-je-een-voedselallergie-vast
PsyQ. (z.d.). Eetstoornis | Kenmerken en hulp. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.psyq.nl/eetstoornis
Redactie Zorgkiezer.nl. (2014, 11 december). Vergoeding bij allergieën. ZorgKiezer.nl. Geraadpleegd op 14 juni 2022, van https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering/info/Vergoeding-bij-allergie%C3%ABn
Rumsey, A. (2022, 10 januari). Intuitive Eating with Food Allergies or Sensitivies. Alissa Rumsey. Geraadpleegd op 9 juni 2022, van https://alissarumsey.com/intuitive-eating-food-allergies/#:%7E:text=Intuitive%20Eating%20with%20Food%20Allergies%3A%20Flexibility%20is%20Key&text=Creating%20a%20flexible%20eating%20environment,eating%20as%20an%20enjoyable%20experience.
Sampson, H. A. (1999). Food allergy. Part 2: Diagnosis and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 103(6), 981–989. https://doi.org/10.1016/s0091-6749(99)70167-3
Teufel, M. (2007). Psychological burden of food allergy. World Journal of Gastroenterology, 13(25), 3456. https://doi.org/10.3748/wjg.v13.i25.3456