fbpx
Blogintuïtief eten

Intuïtief eten: Wat als je geen honger voelt?

intuitief eten: als je geen honger voelt

Bepaalde ervaringen of (lichamelijke) toestanden kunnen ervoor zorgen dat je geen of weinig lichamelijke sensaties ervaart (onderdrukking van honger/dieet, chaos, stress, trauma, slechte zelfzorg, medicatie, ziekte, intensieve sport). En als je goed kijkt kan je je misschien bedenken dat al deze redenen voor stress zorgen in het lichaam.

Stress, trauma maar ook bepaalde vormen van sport en bewegen kunnen ervoor zorgen dat je geen/minder hongersignalen van je lichaam krijgt. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn en als het nodig is je ‘gezonde verstand’ (rationele brein) te gebruiken om te bepalen of je lichaam eten nodig heeft.

De invloed van stress op honger

Helaas leven we in een stressvolle wereld, de druk is hoog. Als je jezelf niet genoeg ruimte geeft om je stresslevel te verlagen kan dit veel invloed hebben op je gezondheid en je interoceptieve bewustzijn. Ook trauma zet zich vast in je lichaam waardoor het stress ervaart. En ja, hoe gezond sport ook lijkt, als je te intensief sport en weinig aandacht schenkt aan kwalitatieve rust kan je lichaam ook in een stresstoestand schieten.

Stress activeert het sympathische zenuwstelsel als onderdeel van een vecht-of-vluchtreactie, en het bloed wordt weggeleid van de maag en het maagdarmkanaal. Dit kan ervoor zorgen dat je geen honger ervaart. Je kan je wel misselijk voelen of maagklachten hebben, maar nog steeds niet aan eten denken. Niet eten, terwijl het al lange tijd geleden is dat je hebt gegeten, kan de stressreactie van het lichaam verergeren. In dit geval is het is slim om te eten vanuit je gezonde verstand, zelfs als je geen fysieke honger hebt, want het is wat je lichaam echt nodig heeft.

Natuurlijk is het heel belangrijk om de onderliggende reden van je stress aan te pakken. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken als je er zelf niet uitkomt en meer wilt werken aan je emotionele en psychische gezondheid. Voor nu kan je je alvast focussen op je lichaam voeden.

Signalen dat je niet genoeg eet

  • Je blijft maar aan eten denken
  • Je hebt regelmatig ontembare cravings
  • Je voelt je over het algemeen moe en geïrriteerd
  • Je hebt regelmatig sterke stemmingswisselingen gedurende de dag
  • Je slaapt niet goed
  • Je zit snel ‘vol’ (ook als je verstandelijk weet dat je eigenlijk helemaal niet veel gegeten hebt)
  • Je vindt het moeilijk om te bepalen wanneer je honger hebt
  • Je vindt het moeilijk om beslissingen te maken
  • Je hebt geen concentratie
  • Je voelt je duizelig en zwakjes
  • Je hebt regelmatig hoofdpijn

Gebruik je gezonde verstand

Wanneer je geen gevoel van honger hebt kan je wel een beroep doen op je gezonde verstand, je rationele denken. Weet je nog: Intuïtief eten is een dynamisch proces van intuïtie, emotie en rationeel denken.

Het belangrijkste onderdeel van intuïtief eten is ‘luisteren naar je lichaam’. Maar wanneer je lichaamssignalen (nog) verstoord zijn kan het ook een vorm van zelfzorg zijn om je gezond verstand te gebruiken.

Belangrijk om je te beseffen is dat de behoefte aan voeding voor ieder mens anders is. Blijf actief oefenen in het voelen en luisteren naar je lichaam. Het kan zijn dat wanneer je de volgende richtlijnen voor een periode opvolgt, je hongersignalen weer sterker terugkomen.

Enkele Basisrichtlijnen

  • Het is belangrijk dat de maaltijden en snacks die je eet, over het algemeen (dus niet álle – niet zwart-wit gaan denken nu he) voldoende energie en voedingsstoffen bevatten om je lichaam te ondersteunen. Denk hierbij aan de samenstelling van eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Over het algemeen is het verstandig om niet langer dan 4 of 5 uur tussen een maaltijd of snack te hebben. Dat is ongeveer hoe lang je bloedsuikerspiegel in balans blijft wanneer je wakker bent. (Het ligt er natuurlijk wel aan wat en hoeveel je hebt gegeten. Sommige mensen voelen al echte hongersignalen na 3 of 4 uur.)
  • Bereid waar je op dat moment energie voor hebt. Ben je bijvoorbeeld uitgeput, dan heb je wellicht geen zin om uitgebreid te koken. Een makkelijke kant-en-klaar maaltijd is ook prima om jezelf mee te voeden.
  • Een algemeen advies is om 3 volwaardige maaltijden + een ochtend en middagsnack te eten. Dit is een suggestie, absoluut geen regel. Voel je weinig interne signalen en is je interoceptieve bewustzijn nog niet echt aanwezig kijk dan of deze 3 maaltijden en meerdere snacks je helpen het vertrouwen van je lichaam terug te winnen.

Online intuïtief eten cursus

Meer van dit + tientallen filmpjes, oefeningen en inspiratie om eetvrijheid en zelfliefde écht te gaan ervaren? Schrijf je in op de Intuïtief eten cursus: Eet met intuïtie en zelfliefde.

Klik hier om meer te lezen!

intuitief eten cursus
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply