fbpx
BlogFAQ

De Waarheid over Intuïtief Eten en Gewicht: Hoe je je lichaam kunt voeden zonder angst voor gewichtstoename

By 5 april 2022 juli 6th, 2023 No Comments
Kan ik afvallen door intuïtief eten? - Proef het leven

Ik krijg deze vraag vaak, heel vaak: Kan ik gewicht verliezen door intuïtief eten? Kort antwoord: ja. Lang antwoord: ja, maar je kan ook aankomen of op gewicht blijven.

Intuïtief eten kan leiden tot verschillende resultaten, waaronder gewichtsbehoud, gewichtsverlies of gewichtstoename. Het belangrijkste principe van intuïtief eten is om te luisteren naar de signalen van je lichaam, zoals honger en verzadiging, en je voedselkeuzes af te stemmen op wat je lichaam nodig heeft.

Voor sommige mensen kan het intuïtief eten leiden tot gewichtsverlies, vooral als ze voorheen een restrictief dieet volgden of een ongezonde relatie hadden met voedsel. Door het toepassen van intuïtief eten kunnen ze betere voedselkeuzes maken, zich bewust worden van hun lichaamssignalen en een evenwichtig eetpatroon ontwikkelen.

Voor anderen kan intuïtief eten leiden tot gewichtsbehoud of zelfs gewichtstoename, vooral als ze eerder ondergewicht hadden of als hun lichaam van nature een hoger gewicht heeft. Het doel van intuïtief eten is echter niet gericht op gewichtsverandering, maar eerder op het cultiveren van een gezonde relatie met voedsel, lichaamsacceptatie en welzijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewicht een complexe kwestie is en afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder genetica, lichaamstype, levensstijl en meer. Het is ook essentieel om je te concentreren op andere aspecten van gezondheid, zoals energieniveaus, stemming, spijsvertering, mentale en emotionele welzijn, in plaats van uitsluitend te focussen op gewichtsverandering.

Het is altijd raadzaam om een professionele voedingsdeskundige, diëtist of therapeut te raadplegen die bekend is met intuïtief eten als je vragen of zorgen hebt over gewichtsverandering in relatie tot intuïtief eten. Ze kunnen je ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen van een gezonde en evenwichtige benadering van voeding en welzijn.

Waarom gewicht niet belangrijk is bij intuïtief eten:

Intuïtief Eten is geen afval-dieet. Als je echt intuïtief wilt eten moet je alle externe factoren die je eetgedrag beïnvloeden naast je neerleggen. En dat is ook je gewicht.

Dat is lastig, ik weet het. Het is niet voor niets dat bijna iedereen die bij mij komt begint over gewicht en het ook als één van hun doelen opschrijft. I get it. Maar ik ben ook streng. De weegschaal hoort niet bij intuïtief eten.

Intuïtief Eten is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat als doel heeft je relatie met eten en je lichaam te helen. Je leert te eten en bewegen vanuit je eigen lichaamsgevoel en intuïtie. Je leert te luisteren naar je lichaamssignalen, je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol genoeg zit. Je eet dus vanuit interne signalen in plaats van externe regels (door dieetcultuur). Hierdoor eet je wat bij jou past en waar jij voldoening uit haalt, en dit is bij iedereen anders.

Als je gewicht/weegschaal laat meebepalen zal dit het proces beïnvloeden, je eet wellicht minder dan dat je nodig hebt, wordt toch weer getriggerd om met een dieet te beginnen, krijgt eetbuien, je saboteert jezelf, schuld en schaamte komt om de hoek kijken, eten is niet meer plezierig. Wellicht ken je dit riedeltje maar al te goed.

Om uit het cirkeltje van diëten en overeten te stappen en vrede te sluiten met eten moet je die weegschaal de deur uit doen (net zoals je eetregels).

Lees verder onder de afbeelding.

kan ik afvallen door intuïtief eten -  Proef het leven

Je natuurlijke ‘set-point’ weight

Als je consequent zelfzorg beoefent en je bent al een lange tijd niet bezig met diëten of verstoord eetgedrag (als in maanden of soms jaren), zal je lichaam waarschijnlijk op het gewicht komen dat bij jou past. Dit noemen we je ‘set-point’ weight.

Recente studies wijzen erop dat het lichaamsgewicht wordt beïnvloed door een combinatie van factoren. Gewicht wordt bepaald door DNA, je omgeving en door hormonale, psychologische en genetische elementen. Het gewicht hangt ook af van de verbrande energie in vergelijking met wat wordt ingenomen uit calorieën.

Het ‘set-point’ weight is gebaseerd op het concept van een genetisch vooraf ingesteld gewichtsbereik dat wordt gecontroleerd door biologie – oftewel je DNA. Het lichaam heeft een regulerend systeem dat je op een stabiel niveau of ‘set-point’ houdt.

Je kan dus proberen om onder een bepaald gewicht te komen, als dit biologisch niet bij je lichaam past zal het moeilijk zijn dit op een gezonde manier te doen en vast te houden. Wat dus heel vaak het geval is bij diëten. En waarom je gaat jojoën. Dat is een onderwerp waar ik het een volgende keer over ga hebben.

Lees in dit artikel (Engels) meer over ‘set-point’ weight.

Kan ik wel intuïtief eten beoefenen als ik toch de wens blijf houden om af te vallen?

Natuurlijk! De vraag die je jezelf moet stellen is: zal die wens om af te vallen je inspanningen om een intuïtieve eter te worden, ondermijnen?

Wat het belangrijkste is, is ervoor te zorgen dat je verlangen om af te vallen je verlangen om je relatie met eten te helen niet overheerst, want dan verandert intuïtief eten alsnog in een honger- en verzadigingsdieet.

Als je iemand bent met een verlangen om af te vallen en intuïtief eten wilt oefenen, zoek dan een veilige plek met een intuïtief eten coach om openlijk te praten over dat verlangen om af te vallen, zodat je wat dieper werk kunt gaan doen om uit te zoeken wat er onder dat verlangen zit.

Als ik geen gewicht verlies, wat is het dan waard?

Een opeenstapeling van onderzoeken (lees hier meer) leert dat gezondheid niet samenhangt met gewicht. Dit is iets wat we lang geloofd hebben. Maar je kan in elke maat en op elk gewicht gezond zijn aangezien goede gezondheid resultaat is van gezond gedrag in leefstijl. Iets waar Intuïtief Eten zich op focust.

Het kan zijn dat jij iemand bent die genetisch meer hoort te wegen dan als ‘goed’/’slank’ wordt gezien door de maatschappij waarin we leven. Misschien zal je dus helemaal geen gewicht verliezen. Alsnog is intuïtief leren eten het allemaal waard.

Het zal je rust en vrijheid geven, ruimte om te leven en tijd vrijmaken om te genieten van dingen die belangrijk zijn. Je zal niet langer vastlopen in dieetgedrag, jojoën en obsessief met eten en bewegen bezig zijn.

Je staat in je eigen kracht en neemt het heft in eigen handen. Je leert te eten wat je voldoening geeft, wat goed voelt voor je lichaam en ziel én de hoeveelheid die jíj nodig hebt.

Dus, als je vrede wilt sluiten met eten en je lichaam is het belangrijk je gewicht los te laten. De enige weegschaal in huis is de keukenweegschaal zodat je de hoeveelheid meel kan afwegen die je nodig hebt voor je verrukkelijke verjaardagstaart.

Heb je vragen? Laat een reactie achter of stuur me een berichtje op Instagram.

Vragen om jezelf te stellen:

Kun je je wensen over je gewicht ook voor een bepaalde periode loslaten? Gedurende de periode die je nodig hebt om te werken aan het helen met je lichaam en eten?

Kun je blijven zitten met je verlangen om af te vallen (dus met het gevoel) terwijl je ook erkent hoe vermoeiend en ellendig is het om tegen je lichaam te blijven vechten? Kun je, als je dit doet, compassievol zijn naar jezelf?

Kun je, hoe moeilijk ook, de onzekerheid omarmen over hoe dit proces je gewicht zal beïnvloeden terwijl je je focust op waarom het zo waardevol is af te stappen van diëten en eetregels?

Helpende vs. niet-helpende gedachten

Angstige gedachten in je hoofd kunnen overweldigend voelen. In plaats van angstige gedachten als ‘waar’ en ‘onwaar’ te bestempelen kan je ook kijken of het helpend of niet-helpend is. Want soms voelt het als ‘waar’, maar is het niet helpend.

Voorbeeld:

Angstige gedachte: “Ik moet gewicht verliezen”
Waar/onwaar filter: “Moet ik wel gewicht verliezen? Of moet ik geen gewicht verliezen?”
Helpend/niet-helpend: “Focussen op gewicht helpt me momenteel niet”

Angstige gedachte: “Ik moet dun zijn om gezond te zijn”
Waar/onwaar filter: “Tenzij ik dun ben, kan ik op geen enkele manier gezond zijn. Dun zijn is goed en aankomen is slecht.”
Helpend/niet-helpend: “Vertrouwen op mijn lichaam om haar gezonde gewicht te vinden, voelt veel vrediger, behulpzamer en bevrijdt me van zoveel druk.”

Deze oefening kan je natuurlijk met elke gedachte voor jezelf herhalen. Ook gedachten die niks met gewicht te maken hebben:

Angstige gedachte: “Moet ik laat in de avond nog wel eten?”
Waar/onwaar filter: “Ik hoor iedereen zeggen dat het slecht is om laat te eten.”
Helpend/niet-helpend: “Mezelf toestemming geven om mijn honger te eren, op welk moment dan ook, is nuttig voor mij”


Wil je meer weten over Intuïtief eten? Lees ook mijn andere blogs.

Check mijn Intuïtief Eten 1-op-1  Traject om te zien hoe je balans kunt vinden in je leven en eetvrijheid kunt omarmen. Ik heb ook een waardevol groepstraject waarin we met een klein groepje in de wereld van intuïtief eten duiken. Boek een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.

Volg mij op Instagram & Facebook

Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply