fbpx

Ik krijg deze vraag vaak, heel vaak. Kan ik gewicht verliezen door intuïtief eten? Kort antwoord: ja. Lang antwoord: ja, maar je kan ook aankomen of op gewicht blijven.

Intuïtief Eten is geen afval-dieet. Als je echt intuïtief wilt eten moet je alle externe factoren die je eetgedrag beïnvloeden naast je neerleggen. En dat is ook je gewicht.

Dat is lastig, ik weet het. Het is niet voor niets dat bijna iedereen die bij mij komt begint over gewicht en het ook als één van hun doelen opschrijft. I get it. Maar ik ben ook streng. De weegschaal hoort niet bij intuïtief eten. Ik zeg niet dat je geen gewicht zal verliezen, maar het kan ook zijn dat je op hetzelfde gewicht blijft, of aankomt. Ik zal het uitleggen.

Waarom gewicht niet belangrijk is bij intuïtief eten:

Intuïtief Eten is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat als doel heeft je relatie met eten en je lichaam te helen. Je leert te eten en bewegen vanuit je eigen kracht. Je leert te luisteren naar je lichaamssignalen, je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol genoeg zit. Je eet dus vanuit interne signalen in plaats van externe regels (door dieetcultuur). Hierdoor eet je wat bij jou past en waar jij voldoening uit haalt, en dit is bij iedereen anders.

Als je gewicht/weegschaal laat meebepalen zal dit het proces beïnvloeden, je eet wellicht minder dan dat je nodig hebt, wordt toch weer getriggerd om met een dieet te beginnen, krijgt eetbuien, je saboteert jezelf, schuld en schaamte komt om de hoek kijken, eten is niet meer plezierig. Wellicht ken je dit riedeltje maar al te goed.

Om uit het cirkeltje van diëten en overeten te stappen en vrede te sluiten met eten moet je die weegschaal de deur uit doen (net zoals je eetregels).

Lees verder onder de afbeelding.

kan ik afvallen door intuïtief eten -  Proef het leven

Je natuurlijke ‘set-point’ weight

Als je consequent zelfzorg beoefent en je bent al een lange tijd niet bezig met diëten of verstoord eetgedrag (als in maanden of soms jaren), zal je lichaam waarschijnlijk op het gewicht komen dat bij jou past. Dit noemen we je ‘set-point’ weight.

Recente studies wijzen erop dat het lichaamsgewicht wordt beïnvloed door een combinatie van factoren. Gewicht wordt bepaald door DNA, je omgeving en door hormonale, psychologische en genetische elementen. Het gewicht hangt ook af van de verbrande energie in vergelijking met wat wordt ingenomen uit calorieën.

Het ‘set-point’ weight is gebaseerd op het concept van een genetisch vooraf ingesteld gewichtsbereik dat wordt gecontroleerd door biologie – oftewel je DNA. Het lichaam heeft een regulerend systeem dat je op een stabiel niveau of ‘set-point’ houdt.

Je kan dus proberen om onder een bepaald gewicht te komen, als dit biologisch niet bij je lichaam past zal het moeilijk zijn dit op een gezonde manier te doen en vast te houden. Wat dus heel vaak het geval is bij diëten. En waarom je gaat jojoën. Dat is een onderwerp waar ik het een volgende keer over ga hebben.

Lees in dit artikel (Engels) meer over ‘set-point’ weight.

Kan ik wel intuïtief eten beoefenen als ik toch de wens blijf houden om af te vallen?

Natuurlijk! De vraag die je jezelf moet stellen is: zal die wens om af te vallen je inspanningen om een intuïtieve eter te worden, ondermijnen?

Wat het belangrijkste is, is ervoor te zorgen dat je verlangen om af te vallen je verlangen om je relatie met eten te helen niet overheerst, want dan verandert intuïtief eten alsnog in een honger- en verzadigingsdieet.

Als je iemand bent met een verlangen om af te vallen en intuïtief eten wilt oefenen, zoek dan een veilige plek met een intuïtief eten coach om openlijk te praten over dat verlangen om af te vallen, zodat je wat dieper werk kunt gaan doen om uit te zoeken wat er onder dat verlangen zit.

Als ik geen gewicht verlies, wat is het dan waard?

Een opeenstapeling van onderzoeken (lees hier meer) leert dat gezondheid niet samenhangt met gewicht. Dit is iets wat we lang geloofd hebben. Maar je kan in elke maat en op elk gewicht gezond zijn aangezien goede gezondheid resultaat is van gezond gedrag in leefstijl. Iets waar Intuïtief Eten zich op focust.

Het kan zijn dat jij iemand bent die genetisch meer hoort te wegen dan als ‘goed’/’slank’ wordt gezien door de maatschappij waarin we leven. Misschien zal je dus helemaal geen gewicht verliezen. Alsnog is intuïtief leren eten het allemaal waard.

Het zal je rust en vrijheid geven, ruimte om te leven en tijd vrijmaken om te genieten van dingen die belangrijk zijn. Je zal niet langer vastlopen in dieetgedrag, jojoën en obsessief met eten en bewegen bezig zijn.

Je staat in je eigen kracht en neemt het heft in eigen handen. Je leert te eten wat je voldoening geeft, wat goed voelt voor je lichaam en ziel én de hoeveelheid die jíj nodig hebt.

Dus, als je vrede wilt sluiten met eten en je lichaam is het belangrijk je gewicht los te laten. De enige weegschaal in huis is de keukenweegschaal zodat je de hoeveelheid meel kan afwegen die je nodig hebt voor je verrukkelijke verjaardagstaart.

Heb je vragen? Laat een reactie achter of stuur me een berichtje op Instagram.


Wil je meer weten over Intuïtief eten? Lees ook mijn andere blogs.

Check mijn Intuïtief Eten 1-op-1  Traject om te zien hoe je balans kunt vinden in je leven en eetvrijheid kunt omarmen. Ik heb ook een waardevol groepstraject waarin we met een klein groepje in de wereld van intuïtief eten duiken. Boek een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.

Volg mij op Instagram & Facebook

Laura

About Laura

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach n Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply