
Een besmetting met listeria bacterie is voor gezonde mensen vaak ongevaarlijk maar kan voor risicogroepen ernstig zijn. Wat is Listeria, hoe herken je besmetting en wat kan je doen om besmetting met listeria te voorkomen?
Listeria besmetting in vleeswaren oktober 2019
Begin oktober 2019 kwam er een publiekswaarschuwing naar buiten dat verschillende soorten vleeswaren in meerdere supermarkten waren besmet met de listeria bacterie.
Het gaat om vleeswaren van onder andere Jumbo, Aldi, Versuniek en Meesterhand (Versunie), Freshly, Kraak-Vers, FairBeleg, Anur, Wahid. Bekijk de volledige lijst op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Vleeswarensnijderij Offerman, de leverancier van deze vleeswaren, heeft de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op hun locatie Aalsmeer stopgezet. De betreffende vleeswarenproducten zijn uit de schappen gehaald; consumenten die deze producten in huis hebben, wordt aangeraden deze producten terug te brengen en niet te consumeren.
Wat is listeria en wat zijn de risico’s van een besmetting?
Listeria is een bacterie die voorkomt in voedsel, dieren, de grond, in water of op groente. De listeria bacterie kan Listeriose veroorzaken, een infectieziekte. De kans op besmetting is relatief klein maar kan wel ernstige gevolgen hebben.
Gezonde mensen die besmet raken merken het soms niet eens, of krijgen lichte griepverschijnselen. Maar bij risicogroepen – pasgeboren baby’s, jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem – kan er hersenvliesontsteking ontstaan of ze kunnen bloedvergiftiging oplopen. De infectie kan bij deze risicogroepen dodelijk zijn.
Zwangerschap en listeria
Ook zwangere vrouwen behoren tot de risicogroep. Zelf hoeft een zwangere vrouw geen symptomen te ervaren maar een besmetting met de listeria bacterie heeft ernstige gevolgen voor de foetus en zelfs kan leiden tot miskraam. Zwangeren hebben twintig keer meer kans om ziek te worden dan andere volwassenen. Bovendien kan listeriose bij zwangeren ernstiger verlopen dan bij niet-zwangeren (invasieve listeriose).
Vermijd gedurende de hele zwangerschap contact met mogelijk besmette voedingsmiddelen en besmette aarde. Lees onderstaande tips:
Tips om een listeria besmetting te voorkomen (voor risicogroepen):
- Ga veilig met vleeswaren om, let op de houdbaarheid en bewaar vleeswaren altijd gekoeld.
- Bewaar gekoelde voedingsmiddelen niet te lang buiten de koelkast.
- Eet geen vleeswaren gemaakt van rauw vlees. Dus geen filet américain, ossenworst, theeworst of carpaccio. Dit geldt ook voor rauwe gerookte of gedroogde vleeswaren zoals rauwe ham, salami of cervelaat.
- Eet geen kazen gemaakt van rauwe melk, dit is te herkennen aan de verpakking waar ‘au-lait-cru’ op staat.
- Bak vlees en vis door-en-door.
- Was groente en fruit grondig onder een lopende kraan.
Mijn extra tip: haal kwalitatieve producten bij de slager, kaasboer, visboer etc.
Listeria: hoe herken je besmetting?
De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Bepaalde symptomen kunnen voorkomen na een listeria besmetting:
- Milde klachten: griepverschijnselen
- Hoge koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Diarree
- Misselijkheid
Mensen die mogelijk besmette producten hebben gegeten, wordt geadviseerd om alleen bij flinke ziekte, die gepaard gaat met koorts, contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je naast diarree ook koorts, of bloed en slijm in je ontlasting hebt, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan indien nodig besluiten aanvullend onderzoek te doen.
Volg Proef het leven op Instagram & Facebook
Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.
Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.
Bronnen: RIVM, Voedingscentrum, RIVM Nieuws, NVWA