fbpx
Blog

Rapley-methode: stikt mijn baby dan niet? + Tips om stikken te voorkomen

By 16 augustus 2019 september 13th, 2019 No Comments
Tips om stikken bij kinderen te voorkomen - Proef het leven

Ik begrijp je angst. Bij de Rapley-methode geef je je kindje stukjes voedsel in plaats van gepureerd. De angst bij veel ouders is dat hun kindje kan stikken in stukjes voedsel. Een aantal tips hoe te reageren als je kindje stikt of zich verslikt.

Het verschil tussen stikken en verslikken

Verslikken en stikken is heel iets anders. Verslikken en kokhalsen komen regelmatig voor en is eigenlijk heel normaal bij baby’s die starten met bijvoeding. Het is juist een veiligheidsmechanisme om verstikking te voorkomen.

Het is fijn om te weten dat een baby jonger dan een jaar een sterk kokhalsreflex heeft. Dit reflex zit dan nog voorin de mond, naarmate kindjes ouder worden verplaatst dit zich naar achter.

De kans op verslikken met vloeibaar voedsel groter, wanneer je baby het onverwachts achterin de keel krijgt. Een groter stuk voedsel is makkelijker naar buiten te werken dan vloeibaar voedsel.

Hoe je reageert als je kindje zich verslikt:

 • Blijf rustig en moedig je kindje aan om te kauwen, te hoesten, het eten uit te spugen. Doe het zelf voor door ook te hoesten.
 • Klop je kindje niet op de rug, zo kan het eten juist verder in de keel zakken.

Verstikking treedt op wanneer de luchtpijp wordt geblokkeerd. Wanneer je baby rond voedsel binnenkrijgt dat zo is gevormd dat het de luchtpijp kan blokkeren is verstikking mogelijk.

Tips om stikken bij je baby/kindje te voorkomen - Proef het leven

Tips om stikken te voorkomen:

 • Laat je baby zichzelf voeden. Als jij voeding in de mond stopt kan het sneller achterin de keel terechtkomen, zonder dat je baby de kans heeft het met zijn tong of kokhalsreflex terug te duwen.
 • Ga bij je kindje zitten en houdt het in de gaten als hij/zij eet. Wanneer je kindje stikt zal het geen of weinig geluid maken. Als jij in de keuken de afwas staat te doen kan je het pas laat doorhebben als het fout gaat.
 • Gebruik een goede kinderstoel, zorg ervoor dat je baby rechtop zit en niet in een liggende positie.
 • Snijd voedsel dat meer verstikkingsgevaar geeft:

De luchtpijp van je baby is ongeveer de breedte van een van hun vingernagels, dus het is belangrijk om dungesneden voedsel te serveren. Vermijd ronde items zoals hele druiven, kersen, noten, bessen, kerstomaatjes en (knak)worstjes. Snijd deze voedingsmiddelen in helften of kwarten. Hardere vruchten en groenten kan je in lange dunnen stuken snijden, zoals frietjes. Lang genoeg voor een baby om te grijpen, maar dun zodat verstikking niet waarschijnlijk is.

 • Bied zacht voedsel aan. Stoom fruit en groenten. Het is zacht genoeg als je het met je tong op je gehemelte kunt fijndrukken. Het is veel gemakkelijker om een ​​stuk zacht voedsel op te hoesten dan hard voedsel.
 • Laat je baby niet met speelgoed spelen of tv kijken tijdens de maaltijd. Ze moeten zich concentreren op het leren van deze nieuwe vaardigheid.
 • Doe een cursus EHBO voor baby’s en kinderen. Op deze manier heb je er alle vertrouwen in dat je weet wat je doet wanneer je kind stikt. Wist je dat veel zorgverzekeringen een EHBO cursus vergoeding als preventieve gezondheidszorg?

Bekijk dit filmpje met nog meer tips én EHBO uitleg wat je moet doen als je kindje stikt.


Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar hallo@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.


Bronnen:

 1. https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/Baby-Wed-Weaning-Does-Not-Increase-Choking-Risk-When-Modified-for-Safety.aspx
 2. Baby Led Weaning: http://www.babyledweaning.com/
 3. Kleintjes Methode: Eten voor de kleintjes
 4. https://www.sarahremmer.com/choking-and-baby-led-weaning-what-you-need-to-know/#sthash.79qkTS8G.dpbs
 5. Eerste hulp bij Kinderen Livis
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply