fbpx
Blog

(Research) artikelen over intuïtief eten, HAES, vrouwelijke gezondheid, gewichtsstigma

By 5 maart 2021 maart 16th, 2022 No Comments

Op zoek naar interessante (onderzoeks) artikelen over intuïtief eten, mindful eten, Health At Every Size, vrouwelijke gezondheid en meer? Ik verzamel alle relevante informatie op deze pagina.

Wereldwijd is 42% van de bevolking bezig met gewichtsreductie doormiddel van een dieet en hanteert 23% deze strategie om het gewicht stabiel houden. Hoewel het volgen van een dieet een positieve associatie oproept zijn er steeds meer onderzoeken die de keerzijde van een dieet aantonen. Bij diëten lukt het slechts in 12% van de gevallen 40% van het verloren gewicht er af te houden, terwijl 40% van degenen die een dieet volgen na drie jaar zwaarder zijn dan voor het starten van het dieet (Grodstein et al., 1996). 

Grodstein, F., Levine, R., Troy, L., Spencer, T., Colditz, G. A., & Stampfer, M. J. (1996). Three-year follow-up of participants in a commercial weight loss program. Can you keep it off? Archives of Internal Medicine, 156(12), 1302–1306. https://doi.org/10.1001/archinte.156.12.1302

Diëten kan zorgen voor een obsessieve relatie met voeding, mentale problemen, onbeheersbare eetbuien met hierna schuldgevoelens en lichamelijke problemen, zoals niet de eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren, prikkelbaarheid, zwakte en duizeligheid, vocht vasthouden, slaapproblemen, tintelingen, jeuk en verminderd zicht (Tobey, 1951).

Tobey, J. A. (1951). The Biology of Human Starvation. American Journal of Public Health and the Nations Health, 41(2), 236–237. https://doi.org/10.2105/ajph.41.2.236-b

Het stigma op dik zijn zorgt er voor dat 30% van de vrouwen (woonachtig in het Verenigd Koninkrijk) minstens een jaar van hun leven zou geven om hun ideale gewicht en figuur te bereiken. 

Tribole, E., & Resch, E. (2021). Intuïtief Eten (4de ed.). I’m a Foodie publishing.

Mensen die op dieet zijn eten onder stress meer brood en minder groente en fruit dan mensen die niet op dieet zijn (Oliver & Wardle, 1999).

Oliver & Wardle, J. (1999). Perceived Effects of Stress on Food Choice. Physiology & Behavior, 66(3), 511–515. https://doi.org/10.1016/s0031-9384(98)00322-9

Het volgen van een dieet heeft invloed op iemands reactievermogen. De verklaring volgens de testgroep was het hebben van negatieve gedachtes/stress over voeding.  (Jones & Rogers, 2003).

Jones, N., & Rogers, P. J. (2003). Preoccupation, food, and failure: An investigation of cognitive performance deficits in dieters. International Journal of Eating Disorders, 33(2), 185–192. https://doi.org/10.1002/eat.10124

Uit een studie die zich focuste op de hoeveelheid voedsel in groepen die wel of niet op dieet waren en wel of niet een restrictie op het voedingsmiddel kregen legde bleek dat de groep die op dieet was en geen restrictie kreeg de grote hoeveelheid voedsel die gegeten werd neerlegde bij ontdaan zijn door een negatieve testuitslag en zichzelf willen afleiden met voedsel (Polivy & Herman, 1999). 

Polivy, J., & Herman, C. P. (1999). Distress and eating: Why do dieters overeat? International Journal of Eating Disorders, 26(2), 153–164. https://doi.org/10.1002/(SICI)1098-108X(199909)26:2<153::AID-EAT4>3.0.CO;2-R

Uit onderzoek naar het verschil tussen mensen die zichzelf wel of geen eetrestricties oplegden blijkt – dat de groep die dit wel deed een hoger lichaamsgewicht, BMI en vetpercentage had. Ook waren zij vaker depressief, vertoonden zij vaker trekgedrag, voelden ze zich meer schuldig na eten en rapporteerden ze een grotere voorkeur voor chocola dan mensen die zichzelf minder restricties oplegden. De groep die zichzelf minder restricties oplegde at vaker, maar minder grotere porties (Keeler et al., 2015).

Mensen die op dieet zijn hebben een grotere kans productnamen te vertrouwen. Ze gaven een hogere score op gezondheid wanneer de naam dit suggereerde. Mensen die niet op dieet waren zijn hier ongevoelig voor (Irmak et al., 2011) 
Irmak, C., Vallen, B., & Robinson, S. R. (2011). The Impact of Product Name on Dieters’ and Nondieters’ Food Evaluations and Consumption. Journal of Consumer Research, 38(2), 390–405. https://doi.org/10.1086/660044

Weight Science: Evaluating the Evidence for a Paradigm Shift

The Weight-Inclusive versus Weight-Normative Approach to Health

Impact of Non-Diet Approaches on Attitudes, Behaviors, and Health Outcomes

Size Acceptance and Intuitive Eating Improve Health for Obese, Female Chronic Dieters

Gewichtsneutrale manier van werken

Dealing with problematic eating behaviour. The effects of a mindfulness-based intervention on eating behaviour, food cravings, dichotomous thinking and body image concern

Mindfulness and Acceptance in the Treatment of Disordered Eating

I Hurt Therefore I Eat – The Truth Behind Emotional Eating

Please Stop Telling Me to Love My Body

Lessons from the Biggest Loser – Harvard Health

Check hier nog véél meer studies over intuïtief eten


Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply