fbpx
Blogintuïtief eten

Wat is intuïtief eten?

By 27 september 2019 februari 2nd, 2022 No Comments
wat is intuïtief eten - Proef het leven

Intuïtief eten is een anti-dieet filosofie die je helpt los te komen van externe regels en (aangeleerde) gedachten over eten, je lichaam en bewegen. Het helpt je afstand te nemen van eetregels en oordeel. Intuïtief eten is het tegenovergestelde van een dieet; Intuïtief eten is een eetstijl die een gezonde houding ten opzichte van voedsel en lichaamsbeeld bevordert.

Intuïtief eten is in wezen een persoonlijk proces om je gezondheid te eren door te luisteren naar en te reageren op de directe boodschappen van het lichaam om aan je fysieke en psychologische behoeften te voldoen.

Het is een model dat is ontwikkeld door twee diëtisten uit de Verenigde Staten: Evelyn Tribole en Elyse Resch. Twee pioniers die als doel hadden hun cliënten voor eens en altijd uit de vicieuze cirkel van diëten en overeten te helpen.

Intuïtief eten is eigenlijk gewoon ‘eten’.

We zijn allemaal geboren intuïtieve eters. Sterker nog, als er geen diëten/dieetcultuur zou bestaan dan zou intuïtief eten gewoon ‘eten’ heten. Een baby huilt om te laten weten dat hij honger heeft en ze stoppen met eten als ze genoeg gegeten hebben. Peuters en jonge kinderen zijn ook heel wijs als het op eten aankomt: hun lichaam brengt de voedselinname van de week in evenwicht. De ene dag hebben ze misschien meer honger dan de andere dag. Als ze de kans krijgen hier naar te luisteren regelt hun lichaam dit vanzelf.

En zo werkt het bij volwassenen ook. Áls we naar ons lichaam luisteren. En dat is iets wat we maar weinig doen. Door te diëten bijvoorbeeld, luisteren we niet naar onze innerlijke signalen. We moeten op bepaalde momenten eten en mogen maar een beperkt aantal calorieën binnen krijgen. We brengen de innerlijke wereld van ons lichaam in de war.

Intuïtief eten is geen dieet. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde. Je hoeft geen calorieën of macro’s te tellen en bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Het gaat niet om het volgen van een maaltijdplan of het afmeten van je porties. In plaats daarvan gaat het om het opnieuw leren eten buiten de dieetmentaliteit, door de focus te leggen op je interne signalen (aka je intuïtie) zoals honger, verzadiging en voldoening, en afstand te nemen van externe signalen zoals dieetregels en -beperkingen.

Interactie tussen lichaam en geest

Intuïtief eten is een dynamische interactie tussen lichaam en geest. Je luistert naar je instinct & intuïtie lichaamswijsheid), je emoties & gevoel (emotioneel en spiritueel bewustzijn) én je rationele denken & gezond verstand (breinkennis). Je gebruikt je héle brein:

Reptielenbrein

Je reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het is gebrand op maar één ding: overleven. Dit deel van je brein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch.

Zoogdierenbrein:

Intuïtief eten en leven komt vanuit jezelf: je luistert naar je lichaam, staat stil bij emoties en gedachten én je weet wat je voldoening geeft. Jij, en alleen jij, kan weten wat goed voor je is, waar je blij van wordt en wat je lichaam nodig heeft.

Menselijk brein:

Dit is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid. In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen. Dit deel van je hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.

Wie beslist? De meeste beslissingen maak je op basis van emoties (limbische brein) en primitieve instincten (reptielen brein). Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen dus vaak je rationele brein. Daarom is het zo belangrijk om alle delen van je brein te gebruiken bij eten, het is een natuurlijk en biologisch proces!

Vertrouw op jezelf en je lichaam.

Intuïtief eten bestaat uit 10 basis principes. Lees hier meer over de 10 principes van intuïtief eten.

Meer lezen? Check ook:

Wil je meer weten over Intuïtief eten? Lees meer over mijn Intuïtief Eten Traject om te zien hoe je balans kunt vinden in je leven en eetvrijheid kunt omarmen. Boek een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.

intuitief eten cursus

Volg Proef het leven op Instagram & Facebook

Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.

Op zoek naar een lekker recept? Check It’s a food life! Mijn foodblog vol gezonde recepten voor het hele gezin.

wat is intuïtief eten - Proef het leven
Laura van Etten-Elting

About Laura van Etten-Elting

Laura is geaccrediteerd gewichtsconsulente en voedingscoach in Breda, Dorst en omgeving en gespecialiseerd in intuïtief eten, vrouwelijke gezondheid, voeding rondom zwangerschap en kinderen.

Leave a Reply