
Maart is Women’s History month! “Women’s History Month is een viering van de bijdragen van vrouwen aan geschiedenis, cultuur en samenleving”. Een mooi moment om eens stil te staan bij vrouwen* (wat we graag doen) en te laten zien wat de onderwerpen intuïtief eten en zelfliefde met vrouw zijn te maken hebben.
Vaak word er al gedacht dat er al een hoop stappen gezet zijn in gendergelijkheid. En zeker, er is al wel wat verandert. Maar er is echt nog veel te verbeteren wat betreft gendergelijkheid. Aspecten waar nog veel verandering nodig is zijn onder andere:
- De loonkloof – vrouwen verdienen in Nederland gecorrigeerd voor factoren als deeltijd en functieverschil nog steeds 15% minder dan mannen.
- Ongelijkheid in de gezondheidszorg – hartaanvallen worden bij vrouwen bijvoorbeeld niet goed herkent – vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen bij medicijnen dan mannen.
- Seksueel overschrijdend gedrag – incl victim blaming (het slachtoffer verantwoordelijk stellen in plaats van de dader) .
- Ongelijke verdeling van zorgtaken – vrouwen besteden 1,5 keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken dan mannen.
- Straatintimidatie
- Representatie – van alle experts in de media is slechts 12% vrouw (Hagen & Van Voorthuizen, 2019).
Zucht… En dit is dus nog lang niet alles. Maar, omdat Proef het leven zich focust op intuïtief eten en leven, leek het ons een mooi moment om jou te vertellen wat de onderwerpen intuïtief eten en zelfliefde met vrouw zijn te maken hebben.
Dieetcultuur is overal
Dieetcultuur: je ontkomt er niet aan. Het laat je geloven dat jouw gewicht en uiterlijk belangrijker zijn dan je welzijn. Waar je ook bent; op internet, in de stad, de kantine, televisie er is altijd wel dieetcultuur aanwezig.
We leven nog altijd in een samenleving ingericht op mannen. Nederland staat helemaal op nummer 38 als het gaat om gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen. Eerder stonden we op plek 27, we zijn dus goed gezakt!
Die samenleving die ingericht is op mannen, noemen we ook wel het ‘patriarchaat’. Ook de dieetcultuur heeft hier mee te maken. Hiermee wordt er namelijk voor gezorgd dat vrouwen zowel mentaal als fysiek klein gehouden worden. Is het je bijvoorbeeld ooit opgevallen dat voor mannen ‘the dad-bod’ vaker als aantrekkelijk wordt gezien? En dat terwijl bij vrouwen die van een kind bevallen zijn, het eerste doel is om ‘hun lichaam terug te krijgen’.. Extreem eigenlijk, voornamelijk als je nagaat wat een prestatie een kind op de wereld zetten is. Kan je die tijd en energie dan niet beter aan fijnere dingen besteden?
Dubbele standaard en het schoonheidsideaal
Een paar voorbeelden van opmerkingen van de dubbele standaard:
Man:
- Zo, jij bent lekker gespierd!
- Wat is hij een goede leider zeg! Zo assertief
- Mannelijk, al dat lichaamshaar
- ‘Echte mannen huilen niet’
- ‘Pappadag’
- ‘Verwijfd’
- ‘Boys will be boys’
- Boss
- Voetbal
Vrouw*:
- Allemaal leuk en aardig dat sporten maar zorg je er wel voor dat je niet té gespierd wordt?
- Jeetje, wat een bitch.
- Iewl! Zou je je niet eens moeten scheren. Je lijkt wel een vent!
- ‘Ben je ongesteld ofzo?’
- Ze is ‘gewoon’ bij haar kinderen
- ‘One of the guys’
- Wat had ze aan? Ze zal er wel om gevraagd hebben
- Girlboss
- Vrouwenvoetbal
Diepgewortelde overtuigingen die ontstaan in de kindertijd
Hoe we (onbewust) meisjes al vanaf jonge leeftijd laten geloven dat hun uiterlijk het allerbelangrijkste aan ze is.
Veel van deze opvattingen beginnen al vroeg in de opvoeding. Al vanaf jongs af aan krijgen meisjes te horen dat ze ‘mooi en schattig’ zijn. Jongetjes daar in tegen worden geprezen om de eigenschappen ‘stoer en moedig’.
Waar ik zelf flink van schrok is dat uit een studie bleek dat ouders “heeft mijn dochter overgewicht?” Twee keer zo vaak googelen als “heeft mijn zoon overgewicht?”.. En dit terwijl het verschil in daadwerkelijk lichaamstype verwaarloosbaar (3%) was.
Daarnaast zochten ouders tweeëneenhalf keer zo vaak naar ‘is mijn zoon begaafd (‘gifted’)? Dan naar ‘is mijn dochter begaafd’ (Peppers, 2014).
Op deze manier wordt er veel pijnlijk duidelijk…
Over google gesproken: wist je dat de meest gegoogelde vraag op internationale vrouwendag is: ‘wanneer is het internationale mannendag’? Mannen!? Kan het ook eens één dag niét om jullie gaan?
De gevolgen…
Maatschappelijk hebben we hele duidelijke afspraken over wat ‘vrouwelijk’ en wat ‘mannelijk’ is. Deze stereotyperende hokjes zijn heel schadelijk. Ze zorgen ervoor dat mensen niet hun authentieke zelf kunnen zijn. Doordat mannen altijd te horen krijgen dat ze niet mogen huilen en zo hun emoties niet kunnen uiten is het percentage (TW) zelfdoding onder mannen heel hoog. Twee keer zo hoog als bij vrouwen (Grewal, 2020).
Bij vrouwen zorgen deze hokjes ook voor veel nare dingen, vrouwen mogen namelijk vooral heel veel niet. Wel eens te horen gekregen dat je ‘maar gewoon mooi moet wezen?’. Onrealistische schoonheidsidealen zorgen onder andere voor een verslechterde mentale gezondheid, een lager zelfbeeld en verstoord eetgedrag. Over de invloed van zelfbeeld op ons (eet)gedrag zal ik later nog een keer dieper ingaan.
Claim je lichaam terug
Onze maatschappij is mega geobsedeerd met diëten en uiterlijk en dat terwijl.. (Jawel we blijven het herhalen) diëten niet werken!
Je uiterlijk en gewicht zijn het minst interessant aan je! Je bent zoveel-meer-dan-dat. Pas wanneer je dat omarmt kan je vrij leven.
Wees lief voor jezelf, wees moedig en claim je lichaam terug! Alleen jij bepaald wat je doet, wat je wilt en hoe je je leven leidt.
* In het bovenstaande artikel hebben we het over binaire vrouwen. Binair betekent twee: of man – of vrouw. Ook non-binaire mensen kunnen last hebben van deze stereotypen. Bijvoorbeeld dat je er androgyn uit moet zien, als je non-binair bent (uiting en gedrag hebben helemaal niks met gender te maken). Proef het leven is een inclusief platform die zich bewust is van de verschillende intersecties. Ook al gebruiken wij vaak het woord ‘vrouwen’, staan wij open voor iedereen, ongeacht van hoe je je identificeert (bijvoorbeeld: niet cisgender mannen of non-binaire mensen) en wat jouw verhaal ook is.
Online intuïtief eten cursus
Hulp nodig bij het afscheid nemen van dieetmentaliteit? Meer van dit soort blogs + tientallen filmpjes, oefeningen en inspiratie om eetvrijheid en zelfliefde écht te gaan ervaren? Schrijf je in op de Intuïtief eten cursus: Eten met intuïtie en zelfliefde. Klik op de afbeelding voor meer informatie:

Volg Proef het leven op Instagram & Facebook
Meer weten over coaching, events en workshops? Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Heb je een vraag of opmerking? Laat het me weten in de reacties of stuur een mailtje naar laura@proefhetleven.nl.
Bronnen:
College voor de Rechten van de Mens. (2020, 22 juni). Nederland en gendergelijkheid: nog een wereld te winnen. Geraadpleegd op 21 maart 2022, van https://mensenrechten.nl/nl/nieuws/nederland-en-gendergelijkheid-nog-een-wereld-te-winnen
Grewal, A. (2020). The Impact of Toxic Masculinity On Men’s Mental Health (Nr. 68). Sociology Student Work Collection. https://digitalcommons.tacoma.uw.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1067&context=gender_studies
Hagen, M. L., & Van Voorthuizen, N. (2019). Heb je nou al een vriend? Blossom books.
Peppers, M. (2014, 22 januari). Google, is my daughter fat? How parents prioritize girls’ appearance and sons’ intelligence in. . . Mail Online. Geraadpleegd op 21 maart 2022, van
Peppers, M. (2014, 22 januari). Google, is my daughter fat? How parents prioritize girls’ appearance and sons’ intelligence in. . . Mail Online. Geraadpleegd op 21 maart 2022, van https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2543978/Google-daughter-fat-How-parents-prioritize-girls-appearance-sons-intelligence-internet-searches.html